Tips & Tricks over wijnen


Veel mensen genieten graag van een glas wijn, maar vinden het in de praktijk best lastig om de juiste fles uit te zoeken. Er zijn zoveel aspecten waar u op kunt letten: druif, oogstjaar, wijnhuis, regio… zeg het maar! Om ervoor te zorgen dat u de juiste fles uitkiest, geven we u graag heldere uitleg zodat u voldaan uw glas kunt nuttigen. Welke wijn kiest u uit, welke temperatuur, welk glas is juist, hoe lang kan de fles geopend blijven? We geven u graag allerhande informatie om optimaal te genieten van uw glas wijn.

Het proeven van wijn

Het kan gebeuren dat de wijnfles na openen niet direct wordt leeg gedronken. Een veelgestelde vraag is: hoe lang blijft mijn wijn na openen lekker drinkbaar? Na openen van de wijnfles wordt de wijn direct blootgesteld aan zuurstof. Hoe leger de fles, hoe meer zuurstof er in zit en hoe groter het effect is op de wijn. Ons advies is om ook geopende wijnen altijd te bewaren in de koeling, zeker wit. Daarnaast zijn er diverse factoren die met de houdbaarheid van een geopende fles wijn samenhangen. Een rode wijn met hoog tanninegehalte kan soms na één of twee dagen geopend te zijn, veel mooier smaken. Over het algemeen hanteren we het advies dat een geopende wijn maximaal drie dagen goed op smaak blijft. Daarna neemt de kwaliteit en smaak vaak af. Proeven is hierbij de beste graadmeter.

https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/het-proeven-van-wijn/een-geopende-fles-wijn-bewaren
Als u een wijn gaat kopen, heeft u al vaak een aantal selectiecriteria in gedachten. Wordt het wit, rood, rosé of misschien wel mousserende wijn? Wat is het druivenras, wat mag de wijn kosten, wat is de gelegenheid en in welke mate spreekt het etiket ons aan? Laten we bij het begin binnen.

Het druivenras

Een druivenras is een van de uitgangspunten om voor een wijn te kiezen. Toch kunnen wijnen van één type druivenras heel verschillend uitpakken. Dit komt door de manier waarop het vinificatieproces wordt uitgevoerd en de herkomst van de druiven is ook van grote invloed.

De herkomst en het wijnhuis


Druivenrassen staan vaak op de plek aangeplant waar ze het beste tot uiting komen. Niet voor niets staat de Rhône bekend om syrah en viognier, is de Bourgogne het thuisland van pinot noir en chardonnay, terwijl in Duitsland riesling de koningin is. Op de juiste plek geven ze een uitdrukking van het terroir en zijn ze daarom heel geliefd. De wijze waarop een wijnhuis of wijnmaker de wijn maakt kan dan voor een heel ander profiel zorgen. Wij geven u graag het juiste advies om de perfecte wijn te selecteren.

Uw smaakprofiel

Uw keuze kunt u heel goed baseren op het smaakprofiel van een wijn. Bij wijnomschrijvingen worden vaak termen gebruikt als fruittype, body, structuur, specerijen, mineraliteit, complexiteit, maar ook tonen van hout en vanille. Bij een goede omschrijving kunt u dan al filteren op smaakbeleving en inschatten of dit een wijn is waarnaar u op zoek bent.
https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/het-proeven-van-wijn/hoe-weet-ik-welke-wijn-binnen-mijn-smaakprofiel-past

Wanneer u wijn proeft, maakt u gebruik van al uw zintuigen. Uw ogen beoordelen de wijn vaak al op smaak, kleur en structuur. Ook het etiket en de vorm van de fles zorgen ervoor dat u een bepaalde smaak verwacht. Het gehoor speelt een rol bij het ontkurken van een wijn of het zachte gesis bij het openen van de schroefdop. Uw neus speelt een grote rol bij alle aroma’s die u opsnuift. Het mondgevoel speelt ook een belangrijke rol in hoe u de wijn beleeft. Belangrijk hierbij is de temperatuur van de wijn. De uiteindelijke smaak die het langst blijft hangen zorgt voor de eindconclusie die u trekt. Maar smaak, daar valt natuurlijk niet over te twisten.


https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/het-proeven-van-wijn/hoe-proeft-u-wijn

De beste manier om wijn te serveren

Rode wijn krijgt nog vaak ‘kamertemperatuur’ mee als schenkadvies, maar dit is geen juiste graadmeter meer. De temperatuur in onze woonkamers is vaak te warm voor rode wijn. Ook kan rode wijn licht gekoeld soms erg aangenaam zijn, maar hoe bepaalt u dit?

Dit kan te maken hebben met het tanninegehalte in een wijn. Hoe hoger het tanninegehalte, des te minder u koelt. Wijnen met veel tannines serveert u het best rond de 18˚C. Rode wijnen die laag in tannine zijn, kunnen veelal gekoeld worden als een volle witte wijn. Uiteraard is dit ook een kwestie van smaak.

 Serveertemperatuur
Lichte, fuitige rode wijnen
12-14 °C
Medium-bodied rode wijnen
14-17 °C
Stevige, krachtige rode wijnen
16-18 °C

https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/de-beste-manier-om-wijn-te-serveren/serveertemperatuur-voor-rode-wijnen

Het openen van een fles wijn en deze vervolgens even laten staan om te kunnen ‘ademen’, heeft weinig effect. Slechts een klein oppervlakte van de wijn komt dan in aanraking met lucht. Om de wijn in contact te laten komen met zuurstof, kunt u deze het beste overschenken in een karaf. Hierbij hoeft u niet voorzichtig te zijn, juist door de wijn te laten klotsen komt deze meer in contact met zuurstof.

https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/de-beste-manier-om-wijn-te-serveren/moet-ik-de-wijn-laten-ademen

De decanteermethode wordt meestal gebruikt als middel om bezinksel uit een gerijpte wijn te verwijderen. Dit bezinksel ontstaat doordat in een oudere wijn stoffen naar elkaar toetrekken en deeltjes in de wijn vormen. Wanneer u een wijn gaat decanteren, zet de wijn dan eerst enige tijd rechtop, zo kan het bezinksel naar de bodem van de fles zakken. Schenk vervolgens de wijn met veel beleid uit in een karaf en doe dit pas vlak voordat u de wijn gaat nuttigen. Schenk de wijn niet tot de laatste druppel, zodat het eventuele bezinksel in de fles achterblijft. 

 Karaferen kan zeer effectief zijn bij stevige, nog wat jonge rode wijn. De tannines in deze wijn kunnen nog vrij hard overkomen. Door de wijn in een karaf over te schenken en deze vervolgens goed te walsen, verzacht het contact met zuurstof de wijn. Het beluchten zorgt er ook voor dat de wijn zich meer opent en de aroma’s beter vrijgeeft. Ook het walsen van de wijn in uw glas geeft de wijn extra zuurstof en zorgt ervoor dat de wijn zich meer opent.

https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/de-beste-manier-om-wijn-te-serveren/wanneer-kunt-u-wijn-karaferen-of-decanteren

Frisse en jonge witte wijn willen we graag koel drinken, maar niet te koel. Witte wijnen die wat meer gerijpt zijn op hout of op hun lie en wat meer body bevatten, kunt u beter minder koeler. Dit type wijn komt het mooiste tot uiting tussen de 10 en 12˚C. Roséwijnen kunnen we, algemeen genomen, behandelen als een frisse witte wijn, maar ook hierbij geldt dat een vollere rosé mooier uitkomt als de temperatuur wat hoger is.

Serveertemperatuur

Mousserend en Champagne
6-10 °C
Rosé / lichtzoete wijn
6-10 °C
Droge, frisse wijn
7-10 °C
Dessertwijn
10-12 °C
Intense/volle witte wijn
10-14 °C


https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/de-beste-manier-om-wijn-te-serveren/serveertemperatuur-voor-wit-rose-en-mousserend

Wanneer u meerdere wijnen achter elkaar schenkt om er bijvoorbeeld een diner mee te begeleiden of voor een thuisproeverij, dan moet u rekening houden met een paar kleine basisregels. Tenminste, als u de meeste kans op succes wilt hebben. In de eerste plaats zorgt u ervoor dat u in smaakintensiteit van laag naar hoog gaat. De lichte wijnen eerst en dan bouwt u dit op in smaakkracht.

Het is altijd fantastisch om te starten met een mousserende wijn of champagne. De mousse zorgt ervoor dat de smaakpapillen lekker wakker worden. Toch is het ook een aanrader om een mousserende wijn of champagne een gang van een diner te laten begeleiden, zeker als het een lang gerijpte wijn is met veel kracht en intensiteit.

Een veelgehoorde regel is dat wit voor rood gaat en in termen van intensiteit is dit ook vaak juist. Krachtige rode wijn plaatst u vaak als klapstuk bij een hoofdgerecht, om vervolgens te eindigen met een zoet kroonjuweel. Toch kan het best spannend zijn hiermee te spelen en een fruitige rode wijn te plaatsen voor een krachtige en intense witte wijn, of het gehele diner te serveren met alleen wit of rood. 

https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/de-beste-manier-om-wijn-te-serveren/in-welke-volgorde-moet-ik-wijnen-serveren
Niet geheel onbelangrijk en vaak een onderschat onderdeel van wijn is uw glaswerk. Er zijn universele typen glazen op de markt die zeer goed voldoen voor de wijnen van alledag. Maar als we naar een feestje gaan, dan kleden we ons ook graag mooi aan. Zo bestaan er specifieke glazen voor elk type wijn, zoals Bourgogne- of Bordeauxglazen.

De flûte is een veelgebruikt glas voor mousserende wijnen. Wij adviseren u liever een tulpvormig glas. Deze glazen houden de bubbels langer vast en geven een prachtige beleving van de aroma's weer. Witte wijn wordt doorgaans in een kleiner glas geschonken dan een rode wijn, maar let hierbij zeker op de intensiteit van de wijn.

Een algemeen advies is om het wijnglas slechts voor één derde te vullen. Zo kan de wijn nog en beetje dansen in het glas, wat het feest compleet maakt.
https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/de-beste-manier-om-wijn-te-serveren/het-glas

Fouten in wijn

Misschien bent u wel eens kristallen in uw glas of in een fles tegengekomen. Dit zijn deeltjes die lijken op suiker of glas en die wijnkristallen genoemd worden. Meestal zakken deze wijnkristallen naar de bodem van de fles of hechten ze zich aan de onderkant van de kurk. Wijnkristallen doen geen afbreuk aan de kwaliteit van de wijn, het kan zelfs gezien worden als een teken van kwaliteit.

Vaak betreft het de kristalvormige zouten van wijnsteenzuur, maar het kan ook op andere manieren ontstaan in de fles. Om vorming van wijnkristallen in de fles te voorkomen kan de wijnmaker de wijn voor botteling enkele weken tot net boven het vriespunt terugkoelen. Dit proces noemen we ‘koudebehandeling’. Maar er zijn meerdere technieken mogelijk om dit tegen te gaan. Wijnkristallen zijn in ieder geval niet schadelijk voor de drinker of voor de wijn.

https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/fouten-in-wijn/wat-zijn-kristallen-in-wijn

Wanneer u een wijn opent en u een nare geur aantreft die de wijn ondrinkbaar maakt, dan heeft u mogelijk te maken met een wijn die ‘kurk’ heeft. Het gaat hier niet daadwerkelijk over deeltjes kurk die in de wijn drijven, maar in de meeste gevallen gaat het om de chemische verbinding 2, 4, 6,- trichlooranisol, ook wel TCA genoemd. Het beïnvloedt de wijn waardoor een muffe geur en smaak ontstaan. De geur doet vaak denken aan een vochtige kelder of nat karton.

TCA is ontstaan doordat men vroeger hout en kurk met chloor, als antimicrobieel middel, heeft behandeld. De fenolische bestanddelen van het hout gaan met chloor een chemische verbinding aan waardoor trichloorfenolen ontstaan. Sommige schimmels, die in de wijnkelder aanwezig kunnen zijn, zetten deze trichloorfenolen om in 2, 4, 6,-trichlooranisol, TCA. Men heeft kurkeiken met pesticiden, insecticiden en fungiciden behandeld. Deze bevatten ook chloor als bestanddeel en helaas zijn deze sporen nog steeds aanwezig in de bodems, ondanks dat men is gestopt met het gebruik hiervan. Hout is natuurlijk ook veelvuldig aanwezig in wijnkelders, wat het weren van de TCA nog lastiger maakt.

Helaas is ‘kurk’ nog steeds een van de meest voorkomende wijnfouten. Er wordt veel onderzoek naar gedaan, maar het uitbannen blijkt zeer complex omdat er meerdere stoffen en factoren bijdragen aan de besmetting. Toch blijft men naar effectieve methoden zoeken om de infectie te voorkomen. Men kijkt bijvoorbeeld naar alternatieven voor kurkafsluiting zoals de schroefdop, een kunststof kurk of de glazen vinolok. Kurkproducenten als Diam en Amorim ontwikkelen op een hoogwaardige manier kurken. Hygiënisch werken in de wijnkelder is hierbij van groot belang. Hopelijk wordt een wijn met ‘ kurk’ dan echt iets van vroeger.

Ook kan een muffe smaak in wijn veroorzaakt worden door een onjuiste manier van opslaan of transport, slechte omstandigheden tijdens het bottelen of slordig werken in de wijnkelder tijdens het vinificatieproces.
Soms kan het zo zijn dat de top van een kurk wat schimmel aan de buitenzijde bevat, dit zal geen effect hebben op de kwaliteit van de wijn.

https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/fouten-in-wijn/wanneer-is-er-sprake-van-kurk-in-wijn

Wijn kan tonen van reductie bevatten. Bij het inschenken van de wijn ruik je dan een wat zwavelachtige geur. In lichte mate misstaat dit een wijn echt niet en kan het de wijn zelfs interessant maken, maar hiervan willen we uiteraard niet teveel. Reductie ontstaat tijdens het vinificatieproces van wijnen die zo min mogelijk in contact worden gebracht met zuurstof. Ook wanneer een wijn ‘sur lie’ rijpt, kunnen de gisten veel zwavelhoudende verbindingen maken. Ook hier kunnen sommige hiervan juist gewenst zijn. Zo nu en dan wat zuurstof toelaten bij het wijnmaken kan een oplossing bieden, maar kan ook thuis ervoor zorgen dat de zwavelgeuren afnemen.

Oxidatie is het tegenovergestelde van reductie en betreft de hoeveelheid zuurstof waarmee een wijn contact heeft gehad. Zuurstof heeft enerzijds veel positieve effecten voor wijn, het zorgt er immers voor dat gisten zich vermeerderen en de suikers in de most omzetten in alcohol. Te veel zuurstof doet echter afbreuk aan de wijn, zeker als deze gemaakt is met een frisfruitig smaakprofiel. Denk hierbij aan een appel die snel bruin kleurt als je er een hap uit neemt. Witte wijn bevat minder tannine dan rode wijn en mist dan ook de bescherming van tannine tegen oxidatie. Witte wijn zal dan ook sneller bruin kleuren bij oxidatie. Ook de smaak verandert van fris fruit naar tonen van noten en beurse appel. Om wijn te beschermen tegen oxidatie maken wijnmakers onder ander gebruik van ascorbinezuur en het bekendere sulfiet. Sulfiet is ook een natuurlijk bestanddeel van wijn en geeft dus in lichte mate al een natuurlijke bescherming. Sommige wijnen worden juist gemaakt met heel veel invloed van zuurstof en de oxidatieve toon is een belangrijk deel van hun smaakbeeld, denk hierbij aan diverse types sherrywijnen.

https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/fouten-in-wijn/reductie-versus-oxidatie

Elke wijn bevat een bepaalde mate van zuur. Wijn zonder zuur is vlak en zeer oninteressant, maar te veel zuur vinden we ook niet prettig. We kunnen zuren in wijn verdelen in verschillende zuren, zoals wijnsteenzuur, appelzuur en citroenzuur. Andere zuren als barnsteenzuur en melkzuur kunnen ontstaan tijdens de vinificatie. Zuren zijn ook belangrijk om een stabiele wijn te creëren. Daarnaast bevat wijn altijd wat vluchtig zuur, waarvan azijnzuur de belangrijkste is. Soms kan wijn ook licht ruiken naar nagellakremover.

Azijnzuur kan op verschillende manieren en op verschillende momenten in een wijn ontstaan. Wanneer spreek je over een wijnfout? Azijnzuur hoort bij wijn en is echt een onderdeel van wijn, maar wel in beperkte mate. Ook is de mate afhankelijk van het type wijn. In zoete witte wijnen, vaak van ingedroogde druiven of met botrytis, waarderen en accepteren we vluchtig zuur veel meer. Het hoge suikergehalte in deze wijn vormt een fijne tegenhanger. Toch proberen we zoveel mogelijk het vluchtige zuur te vermijden in wijn, al maakt een klein beetje de wijn best spannend!

https://www.debruijninwijnen.nl/tips-tricks-over-wijnen/fouten-in-wijn/wijn-met-een-lichte-azijngeur-en-smaak
  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80