Tips & Tricks over wijn - De Bruijn Wijnkopers

Tips & Tricks over wijn

Het proeven van wijn

Waar moet op gelet worden bij het proeven van wijn?
Bij het proeven van wijn wordt een beroep gedaan op verschillende zintuigen. Het uiterlijk, de geur, de smaak en de textuur van de wijn worden beoordeeld. Elk aspect geeft u aanwijzingen over het totale smaakprofiel van de wijn.

Wat is een wijn smaakprofiel?
Bij het beschrijven van de smaak van een wijn wordt veelal gebruik gemaakt van woorden als fruit, body, zuren en tannine (veelal bij rode wijn). Daarnaast kan wijn ook vele verschillende  aroma’s bevatten van diverse fruit tonen naar specerijen of aardse tonen. Veel van deze aroma’s zijn kenmerkend voor het druivenras. Ook speelt de vinificatie een rol; wanneer een wijn op barriques (houten vaten) wordt opgevoed, kan dit zorgen voor bijvoorbeeld een vanilletoon in de wijn.

Hoe lang kan een geopende fles wijn bewaard worden?
Door de geleidelijke blootstelling aan zuurstof zal de wijn zich in de fles ontwikkelen. Zodra u een fles opent, wordt dit proces aanzienlijk versneld. Hoe meer de wijn in contact komt met zuurstof, des te sneller de wijn zal oxideren. Met andere woorden; een fles wijn waar één glas uit is, zal langer drinkbaar zijn dan een fles waar vier glazen uit zijn. Daarnaast heeft ook de manier waarop een wijn gemaakt wordt, invloed op de houdbaarheid. Ook oudere wijnen zullen over het algemeen sneller oxideren, aangezien zij bijna aan het eind van hun levensduur zijn.De beste manier om wijn te serveren

Het glas
De mate waarin een wijn zijn aroma's laat vrijkomen is afhankelijk van het glas. Tulpvormige of naar binnen gebogen glazen zijn geschikt om wijn te walsen, waardoor de geur goed vrij kan komen. Om de wijn het beste tot zijn recht te laten komen, adviseren wij u de wijn tot maximaal een derde deel van het glas te vullen.

Welke serveertemperatuur moet ik wijn serveren?
De temperatuur heeft een groot effect op de geur en smaak van wijn. Wanneer u niet de beschikking heeft over een wijnklimaatkast, is het lastig de wijn op de perfecte temperatuur te krijgen. U kunt de wijn dan beter iets aan de koele kant serveren, aangezien deze in het glas wat zal opwarmen.

Witte Wijnen:
Gekoelde wijn kan een verfrissend effect hebben. Door wijn te koelen, wordt de smaak gemaskeerd. Hoe verfijnder de wijn, des te minder zal het nodig zijn om deze te koelen.

 Serveertemperatuur
Mousserend en Champagne 6-10 ° C
Lichte zoete wijnen
6-10 ° C
Droge, frisse wijnen
7-10 ° C
Dessertwijnen
10-12 ° C
Intense en romige witte Wijnen
10-14 ° C

Rode Wijnen:
Kamertemperatuur is allang niet meer van toepassing wanneer het gaat om het bewaren van wijn. Deze term stamt nog uit de tijd dat men geen centrale verwarming in huis had en het zo’n 5-6 graden kouder was in de woonkamer.

Het tanninegehalte in een wijn bepaalt in grote mate de temperatuur waarop de wijn geserveerd dient te worden. Hoe meer tannine de wijn bevat, hoe warmer deze geschonken mag worden. Rode wijnen die laag in tannine zijn, kunnen gekoeld worden als een volle witte wijn. Als een rode wijn te warm wordt geserveerd, wordt het weeïg en zal het vooral de alcohol zijn die u ruikt en proeft. Zoals bij alle wijn kan ook rood beter iets te koel dan te warm geserveerd worden.

 Serveertemperatuur
Lichte, fuitige rode wijnen
12-14 ° C
Medium-bodied rode wijnen
14-17 ° C
Stevige, krachtige rode wijnen
16-18 ° C

In welke volgorde moet ik wijnen serveren?
Droog voor zoet, wit voor rood, licht voor zwaar, jong voor oud. Dit geeft uw smaakpapillen de kans om te wennen aan de toenemende kracht of complexiteit.

Wanneer is het nodig om een wijn te decanteren?
De decanteermethode wordt meestal gebruikt als middel om bezinksel uit een rijpe wijn te verwijderen. Het kan ook zeer effectief zijn bij het verzachten van een stevige, jonge rode wijn. Hoe jonger en harder de wijn, des te vroeger u kan decanteren. Tijdens het schenken komt de wijn in contact met lucht, wat de wijn kan verzachten. ‘Volwassen’ wijnen kunt u beter wat korter voor consumptie decanteren. Blootstelling aan zuurstof versnelt de ontwikkeling van de wijn. Ook het walsen van de wijn in uw glas zorgt ervoor dat de wijn meer in aanraking komt met de lucht, en zich hierdoor sneller zal openen.

Moet ik de wijn laten ademen?
Het openen van een fles wijn en deze vervolgens even laten staan om te kunnen ‘ademen’, heeft weinig effect. Slechts een klein oppervlakte van de wijn komt dan ik aanraking met lucht.


Fouten in wijn

Wanneer is er sprake van kurk in de wijn?
Een ‘kurkwijn’ is een wijn die is geïnfecteerd door een schimmel of bacterie die 2,4,6- trichloranisol (een scheikundige verbinding) heet. Het beïnvloed wijn waardoor het een muffe geur en smaak krijgt. De geur doet vaak denken aan een vochtige kelder of nat karton.
  
Kurk is de meest voorkomende wijnfout en kan zich voordoen bij ongeveer een op de twintig geopende flessen (bij kurken van hoge kwaliteit komt dit minder voor). Tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor de kurkafsluiting, zoals de schroefdop, plastic kurk en Diam kurk.

Kurk ontstaat in veel gevallen doordat de kurk is geïnfecteerd met deze schimmel. Daarnaast kan de schimmel ook voorkomen in (oude) houten vaten of roestvrijstalen tanks. Daardoor is het ook mogelijk dat wijnen met een schroefdop toch ‘kurk’ bevatten.
  
Wanneer er kurk in uw wijn drijft, betekent dit niet dat uw wijn hiermee geïnfecteerd is. Het is een teken van een uitgedroogde kurk of het kan gewoon zijn dat de fles slecht is geopend. Schimmel op de top van de kurk zal ook geen effect hebben op de kwaliteit van de wijn.

Hoe weet u of een wijn te oud is om te drinken?

Contact met lucht, of 'oxidatie', brengt schade toe aan wijn. Dit gebeurt wanneer een wijn te lang geopend is, een slecht passende kurk heeft of gewoon te oud is. Oxidatie is vrij makkelijk te herkennen door een sherryachtige geur. Rode wijnen zullen vaag bruin van kleur zijn, terwijl witte wijnen een tawny of bruine kleur zullen geven.

Wat zijn kristallen in wijn?
U zult ongetwijfeld wel eens kristallen in uw glas zijn tegengekomen die lijken op suiker. Dit worden wijnkristallen genoemd. Meestal zakken deze wijnkristallen naar de bodem van de fles of glas. Soms binden de kristallen zich aan de kurk als de fles liggend is opgeslagen. Wijnkristallen zijn  niet schadelijk voor de drinker of de wijn.
  
Wijnsteenzuur is een natuurlijk component dat voor komt in druiven.  Wanneer de wijn erg koud wordt of als de wijn oud is, kunnen de kristallen ontstaan doordat het wijnsteenzuur een verbinding aangaat met het aanwezige calcium in een wijn. Wijnsteenkristallen kunnen een teken zijn van een kwaliteitswijn die tijdens de vinificatie niet overbehandeld is.

De vorming van wijnsteenkristallen kan door de wijnboer worden tegengaan door de wijn te filteren alvorens te bottelen. Echter, dergelijke agressieve filtratie is een veel voorkomende praktijk bij het maken van bulkproducerende wijnen omdat het ook afbraak kan doen aan de smaak van de wijn.

Wat is er mis met een wijn die naar azijn ruikt en smaakt?
De geur en/of smaak van azijn geeft aan dat een wijn slecht gemaakt is of de fles te lang geopend is en is aangevallen door een bacterie, genaamd "Acetobacter". Deze bacterie reageert met zuurstof en tast de smaak aan. In feite is dit hoe azijn wordt gemaakt.

 


  

Waarom bestellen bij De Bruijn Wijnkopers


Bernardus
Louis Latour
Domaine des Grandes Costes
Château Clarke
Domaine Leflaive
Château Angludet
Château Ollieux Romanis