De houdbaarheid van wijnen

De houdbaarheid van wijnen

Heeft u ervaring met “oude” wijn en gaat uw voorkeur hiernaar uit of drinkt u liever jeugdige wijn waarin u de toekomst proeft?   

Het is één van de meest gestelde vragen in de wijnwereld: Hoe lang is wijn eigenlijk houdbaar? Wat betreft het antwoord zijn wij van de Bruijn Wijnkopers, als experts op het gebied van wijn het eens: Een eenduidig antwoord is er niet.

Juan Carlos Sancha

 • fles (75 cl)
  Wijn

  Peña el Gato Garnacha 2017

  Rioja, Juan Carlos Sancha

  Leg in wijnmandje
  Details bekijken »

Wel zijn er verschillende factoren die meespelen in het bepalen van de houdbaarheid van wijn: 

Oogstjaar

De houdbaarheid van wijn is onder andere afhankelijk van het oogstjaar. Het ene jaar geeft beter houdbare wijnen dan het andere. Daarom hebben wij een overzicht van de beste oogstjaren in het leven geroepen. Hiervoor ga je naar onze wijn informatie pagina.

Vroeger moest men vaak 10 tot 15 jaar wachten alvorens men kon genieten van een wijn. Dit kwam doordat men de druiven veel te vroeg oogstte. Dit deed men omdat het vinifiëren en de kennis daarvan nog niet ver genoeg ontwikkeld was waardoor het proces veel tijd in beslag nam.

Tegenwoordig beschikt men over meer kennis op het gebied van wijnbouw en de vinificatie. Volgens een modernere methode worden er hierdoor nu ook meer wijnen gemaakt die eerder op dronk zijn. De trend is immers dat men wijn steeds jonger wil drinken.

 

Methode van bewaren

De manier waarop men wijn bewaart is essentieel voor de houdbaarheid en smaakbeleving.

Er bestaat geen slechte goedbewaarde wijn en een goedbewaarde wijn is dan ook zelden slecht!

Goede bewaartips:

 • Constante temperatuur tussen 10 en 15°C
 • Flessen altijd liggend bewaren in een duistere en reukloze ruimte
 • Een luchtvochtigheid tussen de 60-75%

Kwaliteit

De kwaliteit van de druif bepaalt de basis van de wijn en de manier van bewaren heeft grote invloed op de ontwikkeling en de toekomst van de wijn. Naast de manier van bewaren is de kwaliteit van de wijn een belangrijke indicator van de houdbaarheid.

Een eenvoudige wijn uit de supermarkt zal naarmate hij ouder wordt nooit in waarde en beleving toenemen en zoals het spreekwoord luidt: “wie voor een dubbeltje geboren is wordt nooit een kwartje”. Een in de basis kwalitatief goede wijn daarentegen, zal er qua beleving en waarde wel op vooruit gaan.

 

Persoonlijke voorkeur

Hoe men het liefst van wijn geniet is persoonlijk. De één drinkt het liefst een elegante en verleidelijke Bordeaux, terwijl de ander zwicht voor een loepzuivere witte Bourgogne.

Globale houdbaarheid per wijnsoort:

Rosé

Bij voorkeur binnen een jaar drinken. Deze wijnsoort wordt niet beter naarmate men hem langer bewaart. Enkele voorbeelden van prachtige rosé wijnen uit ons assortiment zijn de LACOSTE Rosé of Ollieux Romanis Rosé “Cuvée Classique."

Eenvoudig wit

Binnen 2 jaar drinken. Eenvoudig wit verliest, naarmate men hem langer bewaart zijn frisheid. Enkele voorbeelden van elegante eenvoudige witte wijnen uit ons assortiment zijn de Capucine Sauvignon Blanc, Domaine Galétis 1684, Sauvignon of Domaine Lalaurie Cuvée Prestige Blanc.

Groot wit / Kostbare witte

Deze wijnsoort is langer houdbaar en hoeft niet altijd binnen 2 jaar gedronken te worden. Enkele voorbeelden van kostbare witte wijnen uit ons assortiment zijn de Saint Aubin 1e Cru "En Remilly" van Hubert Lamy of de Puligny Montrachet "Clavoillon" 1e Cru van Domaine Leflaive en de Viré-Clessé van Les Héritiers du Comte Lafon.

Eenvoudig rood

Binnen 2 jaar drinken. Deze wijnsoort wordt niet beter naarmate men hem langer bewaart. Enkele voorbeelden van rode wijnen uit ons assortiment zijn de Capucine Rouge en de Villa Botanica Rouge 2017, Cabernet Sauvignon / Syrah.

Groot rood / Kostbare rode

Deze wijnsoort beschikt over een zogenaamd bewaarpotentieel. De mate van potentieel wordt bepaald door het oogstjaar. Enkele voorbeelden van grote rode wijnen uit ons assortiment zijn de Côte Rotie, Chateauneuf du Pape of een Gratavinum 2PiR.

Mousserend

Eenvoudige mousserende wijn mag jong gedronken worden, wij raden aan dit binnen 2 jaar na botteling op te maken. Mousserende wijn van hoge kwaliteit, zoals de meeste champagnes, kunnen echter langer bewaard worden en kunnen zich nog goed ontwikkelen in de fles. Een passend voorbeeld van een kwalitatief hoogwaardige Champagne uit ons assortiment is de Pol Roger Brut Réserve GB - Épernay.

 


Waarom bestellen bij De Bruijn Wijnkopers


Château Clarke
Domaine des Grandes Costes
Domaine Leflaive
Château Angludet
Louis Latour
Château Ollieux Romanis
Bernardus