Wijnvaten

De houdbaarheid van wijnen

In de eerste plaats is wijn natuurlijk bedoeld en gemaakt om te drinken en van te genieten. Iedere fles wijn heeft zijn moment waarop hij zich op zijn mooist presenteert. Er zijn diverse factoren die dit bepalen. Wij ontvangen veel vragen over de houdbaarheid van wijn of wanneer de wijn op dronk is. Eric de Bruijn zegt dan altijd: “Een wijn onder de € 25,00 blijft wat het is en moet je lekker opdrinken.”

Wijn voor nu


Frisse witte wijnen, roséwijnen, maar ook fruitige, frisse rode wijnen zijn gemaakt om snel te drinken. Denk hierbij aan een houdbaarheid van ongeveer 2 jaar voor witte wijn en voor rode wijn iets langer. Deze wijnen hebben veelal een schroefdop, soms een kurk. Bij dit type wijn is het oogstjaar iets minder relevant en gebruik je dit voornamelijk als ijkpunt tot het moment van nuttigen. 

Dit type wijn wordt vooral op de markt gebracht vanuit grootschalige wijnbouw. Men probeert vooral ieder jaar weer een wijn op de markt te brengen met dezelfde smaakbeleving. Er zijn ook wijnen waarbij het oogstjaar wel van zeer groot belang is. Dit kunnen ook wijnen zijn die geen extreem lang bewaarpotentieel hebben. De druiven waarvan een wijn gemaakt wordt, zeker als de herkomst ertoe doet, geven een ander beeld weer in de wijn als de oogst zeer geslaagd is. Dit komt doordat een druif een bepaalde hoeveelheid vocht en zon nodig heeft om de aroma’s en de suikers optimaal te ontwikkelen. 

Als de weersomstandigheden gunstig zijn geweest, dan spreken we van een goed, zeer goed of zelfs van een uitmuntend oogstjaar! Dan is het aan de wijnmaker om de druiven goed te verwerken en er een goede tot uitmuntende wijn van te maken. Deze authentieke wijnen zijn er in zeer veel verschillende types en ook in diverse kwaliteitsniveaus.

Mousserende wijnen

Champagnes, Cava, Crémant… er bestaan vele soorten wijnen met bubbels en ze behoeven elk een iets andere aanpak. Dit zijn wijnen gemaakt om van te genieten, mee te proosten en om het leven mee te vieren. Dit zijn doorgaans geen bewaarwijnen en worden vaak gemaakt van druiven uit meerdere oogstjaren. Als je de fles opent, is het zaak om deze niet te lang geopend en in de koeling te bewaren. 

Simpelweg omdat de mousse aan kracht verliest. Toch zijn er mousserende wijnen die een prachtige ontwikkeling doormaken naarmate ze ouder worden. Deze pareltjes zijn meestal gemaakt van druiven uit één oogstjaar (deze noemen we ‘vintage’ of ‘millésimé’) of gemaakt van een hoge kwaliteit basiswijn. De wijnen krijgen in de wijnkelder vaak een zeer lange rijping op hun gistcellen. De smaakontwikkeling in dit type mousserende wijnen is dan bijzonder, diep en intens. Deze wijnen misstaat een paar jaar extra zeker niet!

Bewaarwijnen


In de goede oogstjaren worden veelal ook de mooiste en beste wijnen gemaakt, maar dit kan verschillen per regio of land. De beste druiven worden meestal handmatig geselecteerd om er vervolgens de prachtigste wijnen van te maken. De manier waarop deze wijnen gemaakt worden, bestaat vaak uit kostbare en zeer intensieve processen, die volledig handmatig begeleid worden. 

Deze wijnen rijpen doorgaans in barriques of in grote houten vaten, waarin ze maanden tot jaren kunnen ontwikkelen. Eenmaal gebotteld en op fles gebracht, rijpen deze wijnen nog verder door. Als de wijnen verkocht worden en de markt opgaan, ontwikkelen ze nog tot het moment waarop de wijn zijn hoogtepunt bereikt. We beoordelen dit met termen als: te jong/gesloten; moet nog ontwikkelen; op dronk, maar wordt nog beter; - fantastisch op dronk en wordt niet meer beter, nu drinken; over zijn hoogtepunt heen, maar kan nog gedronken worden. 

 De kennis en knowhow van de wijnbouw is de laatste decennia enorm toegenomen en heeft een zeer hoogwaardig niveau bereikt. De beste technieken worden gebruikt in zowel de wijngaard als de kelder om zo geen enkele vorm van kwaliteit te verliezen. Men heeft hierbij ook technieken ontwikkeld waardoor wijnen eerder het stadium bereiken waarop ze perfect zijn om gedronken te worden. Hierdoor hoeven wij minder lang te wachten op het perfecte drinkmoment. De grote wijnen der aarde worden veelal gemaakt op een wijze waarbij het beste van de moderne technieken gebruikt wordt, maar enkel als dit feilloos aansluit op de tradities en filosofie die al eeuwenlang gelden. Eigenlijk precies zoals we het bij De Bruijn in Wijnen ook doen.

Hoe bewaar je wijn?


Kelder

Hoewel lang niet alle huizen tegenwoordig een kelder hebben, blijft dit nog altijd de ideale plek om wijn op te slaan. De temperatuur is er vrijwel constant, het is er donker, de luchtvochtigheid voldoet. Plaats er een rek waarin je de flessen liggend kan bewaren en de start van je verzameling is gemaakt.

Wijnklimaatkast

Een zeer goed alternatief is een wijnklimaatkast. Bij voorkeur een met twee delen, zodat je de temperatuur kan regelen. Rode wijn bewaar je rond de 15˚C en het deel voor witte wijn zet je koeler, bij voorkeur tussen de 7 en de 12˚C.

Donkere en koele plek 

Heb je bovenstaande mogelijkheden niet, bewaar dan je wijnen bij voorkeur liggend op een donkere plek, waar de temperatuur zo min mogelijk wisselt en waar het vooral niet te warm is. Eenmaal je wijnfles geopend dan is het raadzaam deze niet al te lang te laten staan. Per wijntype verschilt het echter hoeveel dagen de wijn nog drinkbaar is. Dit blijft een kwestie van proeven.

  • Meer dan 1.000 wijnen
  • Elke wijn direct van de boer
  • Op werkdagen voor 16:00 uur besteld, volgende werkdag in huis
  • Elke wijn per fles te bestellen
  • Gratis levering vanaf € 80