Chardonnay: ontdek deze bijzondere druif | De Bruijn Wijnkopers

Chardonnay

Chardonnay bestellen? Het is de favoriet en lieveling van veel liefhebbers, wijnmakers en -bouwers. En niet zonder reden, omdat de druiven praktisch overal groeien en ontzettend sterk zijn. Dat voorkomt dat ze last krijgen van ziektes, waardoor ze jaar na jaar hun gerijpte, volle en boterzachte smaak afgeven. Of juist het frisse en fruitige karakter, dat ze ook in zich hebben.

 • fles (75 cl)

  Domaine Galétis 1684, Chardonnay 2019

  Cité de Carcassonne

  Leg in wijnmandje
  Details bekijken »
 • fles (75 cl)

  Mâcon Verzé 2019

  Les Domaines Leflaive

  Leg in wijnmandje
  Details bekijken »
 • fles (75 cl)

  Mâcon Villages 2018

  Maison Louis Latour

  Leg in wijnmandje
  Details bekijken »
 • fles (75 cl)

  Grand Ardèche 2018

  Maison Louis Latour

  Leg in wijnmandje
  Details bekijken »

Bekijk ons complete assortiment Chardonnay wijn

Wat is Chardonnay?

Benieuwd wat Chardonnay eigenlijk is en wat u van de wijn kunt verwachten? Het is een medium tot krachtige wijn, met een gemiddeld vrij lage zuurgraad. Tenminste, als u kiest voor de houtgerijpte varianten van deze wijnen. Gaat u in plaats daarvan voor een niet-houtgerijpte Chardonnay? Dan kunt u een medium zuurgraad verwachten. Bovendien heeft de regio daar enige invloed op. Met name de warmere regio’s kennen een lagere zuurgraad in de wijnen. De witte wijn zoals de Chardonnay smaakt vaak naar fruit (appel, peer, mango en ananas), kan wat kruidig en bloemig zijn en heeft bij rijping op eiken tonen van vanille en karamel.

Tip: de Chardonnay wijn perfect serveren? Plaats een houtgerijpte wijn 1,5 uur in de koelkast, om die terug te koelen naar 12 graden. Houd een niet-houtgerijpte Chardonnay zo’n 3 uur in de koelkast, om die terug te koelen naar 9 graden.

Ondanks de Franse benaming voor de druif is het niet vanzelfsprekend dat de wijn daar ook vandaan komt. De witte wijn met Chardonnay komt natuurlijk vaak uit Frankrijk, net als uit Zuid-Afrika en bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten of uit Italië. Toch werd de druif ‘geboren’ in de Franse Bourgogne, waar deze nog steeds veel groeit. Wijnliefhebbers weten daardoor dat een witte Bourgogne eigenlijk altijd een goede keuze is, bijvoorbeeld dankzij de elegantie van de Meursault of de Chablis.

Specialist in Chardonnay

We zijn uw specialist in Chardonnay wijnen. Natuurlijk in wit, waarbij u de keuze heeft uit mooie flessen van een groot aantal verschillende wijnhuizen. Deze wijn is verspreid door heel Frankrijk, waaronder ook de bekendste Chardonnay wijn uit de Bourgogne, zoals de Chablis en de Montrachet wijnen. Deze wijnhuizen maken gebruik van dezelfde druif, waarbij de verschillende terroirs toch zorgen voor een uiteenlopend smaakpalet.

De bodem heeft veel invloed op de smaak van de Chardonnay. Een wijn uit een koel klimaat zal daarom veel meer citrus in zich dragen, dan een Chardonnay uit een warm klimaat die vooral tropisch fruit in zich heeft. Bovendien kan een wijn uit de Bourgogne heel anders smaken dan die met dezelfde druif uit de Champagne-streek. Op die manier heeft de Chardonnay ontzettend veel variatie in zich, terwijl u altijd kunt rekenen op een aantal van de kenmerkende eigenschappen en een wijn van fijne kwaliteit. 

Meer weten over Chardonnay of vragen over onze andere wijnen? Bel ons op telefoonnummer +31 (0)24 322 93 01, stuur ons een e-mail naar info@debruijnwijnkopers.nl of gebruik het online contactformulier. We horen graag van je!


Waarom bestellen bij De Bruijn Wijnkopers


Château Ollieux Romanis
Château Clarke
Louis Latour
Château Angludet
Domaine Leflaive
Domaine des Grandes Costes
Bernardus