Bordeaux 2020 - Op anderhalve meter het beste jaar ooit - Bordeaux 2020 - De Bruijn Wijnkopers
Andere oogstjaren van Bordeaux: 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009


Bordeaux 2020 - Op anderhalve meter het beste jaar ooit

Sorteren bij Clos Fourtet

Bordeaux 2020
Op anderhalve meter het beste jaar ooit

We waren erbij en maakten het mee: 2020 krijgt een prominent plekje in het collectief geheugen. Niet alleen in dat van ons vandaag, maar ook in dat van vele generaties (wijnkopers) na ons. Een jaar waarin desinfectiemiddelen en anderhalve meters belangrijker leken dan suikergehaltes en opbrengsten.

Maar niets is natuurlijk minder waar: Bordeaux doorstond 2020 en al haar hindernissen met verve, om een potentieel zeer waardevolle oogst na te laten. Eentje die volgens de kenners best wel eens tot het collectief wijngeheugen gerekend mag gaan worden. Dit weten we namelijk al van de bijzondere oogst van 2020.

Het wereldwijde humeur van 2020 en de oogst in Bordeaux vertonen, zover wij weten op puur toeval gestoeld, opmerkelijke paralellen. Na een wilde winter, met storm, hagel en de uitbraak van de coronapandemie, volgde een relatief natte lente-lockdown met veel en intensieve regenval, waarbij meeldauw de stokken bedreigde en de zwaarst getroffen producenten volume in moesten leveren.

De zomer bracht letterlijk verlichting, zonneschijn en hoop aan de horizon. Droogte en warme temperaturen in juli en augustus zorgden, onder toeziend oog van verkwikkende regenbuitjes, voor volledig rijpe trossen. Met dikke donkere schillen, wars van groene tinten of aroma’s. Waterstress op de armere bodems zorgde zelfs voor extra volumeverlies voor sommige chateaus deze hete zomer.

De oogst kwam vanaf eind augustus (boven de tienjaargemiddelden) vroeg en werd door dappere, op anderhalve meter werkende, schone handen binnengehaald. De volledige oogst was in september al binnen. Nog net vóórdat 2020 weer het hoofd moest buigen: dit keer voor de boze oktobermaand. Met een níeuwe lockdown, maar belangrijker voor al het prachtige merlot- en cabernetfruit, vooral héél veel nattigheid...

Zo kwam de oogst van 2020 net op tijd binnen. Veilig en in goede, kundige handen. Wij vertrouwen dan ook op de goede afloop, want het kan niet anders dat 2021 beter wordt: met Bordeaux 2020 als een speciaal cadeau uit een dito jaar...

We houden u op de hoogte!
« Terug naar jaaroverzicht

Waarom bestellen bij De Bruijn Wijnkopers


Domaine Leflaive
Louis Latour
Château Clarke
Château Angludet
Bernardus
Château Ollieux Romanis
Domaine des Grandes Costes