Bordeaux in 2019: Alweer een topjaar?! - Bordeaux 2019 - De Bruijn Wijnkopers
Andere oogstjaren van Bordeaux: 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009


Bordeaux in 2019: Alweer een topjaar?!


Als wijnimporteur weten wij maar al te goed dat elke wijnregio aan elk oogstseizoen het liefst het predicaat ‘uitstekend en potentieel groots’ wil plakken. En natuurlijk valt dat soms dan toch een beetje tegen tijdens de Primeurweek in april. Maar voor Bordeaux 2019 lijken de omstandigheden tóch weer te duiden op een topjaar in de dop. Eentje die, na een reeks mooie jaargangen, andermaal doet uitkijken naar het eindresultaat. Hier is, in samenvatting, wat we al weten...

De condities in 2019 waren uitdagend, met hittegolven, droogte en een regenachtig einde van het groeiseizoen. Maar de lange, droge zomer en het gebrek aan noemenswaardige rampspoed in de vorm van voorjaarsvorst, storm- of hagelschade en meeldauw lijken in het voordeel van dit laatste millésime te spreken.

Tijdens de milde winter viel er een gemiddelde neerslag te noteren van november tot en met januari. Februari en maart waren droog. De lente was er in 2019 eentje zonder grote rampspoed, zoals bijvoorbeeld in 2017, toen voorjaarsvorst de knoppen beschadigde, en kende een gemiddelde temperatuur. Een kille, natte periode in juni zorgde voor een kleine smet op het groeiseizoen; in vele wijngaarden kwam de vruchtzetting ongelijk tot stand.

De lange, hete zomer die volgde bracht, net als in 2018, overwegend mooi weer voor een periode van drie maanden. Een serie hittegolven eind juni en juli zetten enkele wijnstokken onder druk, maar zware regens op de laatste vrijdag in juli verfristen veel wijngaarden net op tijd.

Lichte regen verkoelde het fruit tijdens de warme augustus- en septembermaand, waarna een lange oogstperiode volgde van eind augustus (wit en mousserend) tot half oktober (laat rood en zoet) zonder angst voor grijze rot of ander onheil, maar met potentiële alcoholniveaus voor merlot van 14(+)% en cabernet sauvignon van 13-14%.

De opbrengsten zullen waarschijnlijk iets onder het tienjaargemiddelde liggen, enigszins vergelijkbaar met die van 2018. We zijn in ieder geval erg benieuwd en verheugen ons op het bezoek aan Bordeaux in april. We houden u op de hoogte!

« Terug naar jaaroverzicht

Waarom bestellen bij De Bruijn Wijnkopers


Louis Latour
Bernardus
Domaine Leflaive
Château Ollieux Romanis
Château Clarke
Domaine des Grandes Costes
Château Angludet