Wat weten we tot nu toe? ‘Een versheid en aromatische complexiteit die zelden eerder werd bereikt’ - Bordeaux 2018 - De Bruijn Wijnkopers
Andere oogstjaren van Bordeaux: 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009


Wat weten we tot nu toe? ‘Een versheid en aromatische complexiteit die zelden eerder werd bereikt’


Begin januari jubelde Olivier Bernard, president van de Union des Grands Crus de Bordeaux en directeur bij Domaine de Chevalier, in een persschrijven aan ons importeurs dat Bordeaux 2018, bij het blenden van de eerste batches, wederom de verwachtingen overtroffen had. Vergelijkingen met de topoogst van 2016 werden in andere media niet onder stoelen of banken gestoken.
  
Na een jaar waarin eenieder, wijnliefhebber of niet, de ogenschijnlijk eindeloze zomer zich nog levendig kan herinneren en waar collega-domeinen in, bijvoorbeeld, Champagne en de Rhône superlatieven tekort kwamen om de kwaliteit en concentratie van het fruit te benadrukken, lijkt het volstrekt normaal om aan te nemen dat ook de wijngaarden in Bordeaux exceptioneel presteerden. Toch scheen de zon zes maanden geleden, letterlijk, nog niet aan de oevers van de Gironde...
  
Sterker nog, tussen januari en juli 2018 brak in zeven maanden tijd de hemel voor twaalf maanden open, terwijl eind mei de wijnwereld meermalen werd opgeschrikt door hagelstenen als kiezels zo groot, die het gemunt hadden op het frêle (merlot)fruit in Côtes du Bourg en Blaye. Ook het zuiden van de Médoc en Pessac-Leognan doken uit angst ineen voor de grillen van Moeder Natuur. Na de desastreuze voorjaarsvorst in 2017 leek een nieuw doemscenario in de maak voor ruim 7100 hectare die door de hagel getroffen werden.
  
Maar waar 2018 begon met natte voeten, smolt het verregende voorjaar als sneeuw voor de verzengende zomerzon die niet alleen Bordeaux, maar heel Europa in zijn greep hield. Door de luchtvochtigheid lag het gevaar voor ziekten als valse meeldauw op de loer voor veel châteaux, maar waakzaam boeren, tijdig snoeien en de aanhoudende warme droogte zorgden uiteindelijk voor een extreem lang groeiseizoen, grote trossen en geconcentreerd sap. De waterreserves zorgden voor de nodige verfrissing en voeding tijdens de lange zomer van 2018.
  
Perfect rijpe witte druiven werden dan ook geoogst van eind augustus tot half september, terwijl de blauwe druiven werden verzameld van eind september tot begin oktober. De grote verschillen tussen dag- en nachttemperatuur resulteerden in een versheid en aromatische complexiteit die zelden eerder werd bereikt, aldus Bernard.
  
Een ding weten we dus zeker: we kijken uit naar Bordeaux 2018 én de Primeur-week!
« Terug naar jaaroverzicht

Waarom bestellen bij De Bruijn Wijnkopers


Bernardus
Louis Latour
Domaine Leflaive
Château Ollieux Romanis
Château Angludet
Domaine des Grandes Costes
Château Clarke