2018, un millésime ensoleillé - Bordeaux 2018 - De Bruijn Wijnkopers
Andere oogstjaren van Bordeaux: 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009


2018, un millésime ensoleillé


Begin april reisden Marianne en ik af naar Bordeaux voor de jaarlijkse primeurweek. Voor ons altijd een mooie tijd om bekenden en relaties weer te zien, maar ook een week waarin er serieus geproefd moet worden. De juiste selectie maken en weten wat je wel en niet wilt inkopen, is van groot belang en niet altijd even makkelijk.

Over het millésime 2018; de eerste zes maanden was er uitzonderlijk veel regen wat helaas ook in de wijngaarden veel problemen veroorzaakte met meeldauw. Maar gelukkig herstelde de natuur zich. Augustus en september waren warm, maar niet heet. De zon liet zich elke dag van haar beste kant zien. Er is zelfs een record aan zonuren behaald; 1136 uur in de maanden juni tot en met september. Het meeste van de afgelopen 50 jaar! Door het heldere weer waren de nachten koel; de perfecte omstandigheden dus om de druiven prachtig tot hun recht te laten komen en een magistrale oogst binnen te halen. Maar succes is nooit gegarandeerd. Wie zich op internet gaat oriënteren op Bordeaux 2018 moet oppassen door de vele fantastische verhalen niet de weg kwijt te raken. Inderdaad, we kunnen zeggen dat het een exceptioneel jaar is, maar dat betekent niet dat elke wijn ook  goed geslaagd is. 2018 is daarom, meer dan anders, een jaar van uiteenlopende kwaliteit. Waar we bij een aantal wijnen superlatieven tekort komen, zijn we helaas ook een aantal teleurstellingen tegengekomen.

Het probleem met sommige wijnen is dat ze ‘te behandeld’ zijn, waardoor elegantie wat verder te zoeken is. Maar zij die wisten om te gaan met het terroir dat 2018 hen gaf, maakten sublieme wijnen met veel frisheid en finesse. Aan ons de taak dus om alles nauwkeurig te proeven en voor u de eerste selectie te maken. 2018 is dus het jaar van het werk in de wijngaard geworden, alles hangt af van de beslissingen die daar genomen zijn. Maar het is ook het jaar van de vrijheid, in het maken van keuzes - en daar was soms moed voor nodig-, om zo een wijn met een duidelijke signatuur af te geven.

‘’There is no happiness without freedom, nor freedom without courage’’

De komende weken zullen we u middels mailings op de hoogte houden van de wijnen die uitgebracht worden. Houdt u uw mail en ons blog in de gaten. Klik hierom u in te schrijven voor de Bordeaux Primeur mailings. U zult aangenaam verrast worden!

Vive la Liberté!

Met hartelijke groet,
Eric de Bruijn
« Terug naar jaaroverzicht

Waarom bestellen bij De Bruijn Wijnkopers


Château Ollieux Romanis
Bernardus
Château Angludet
Domaine des Grandes Costes
Domaine Leflaive
Louis Latour
Château Clarke