Winter bij Château Palmer - Bordeaux 2017 - De Bruijn Wijnkopers
Andere oogstjaren van Bordeaux: 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009


Winter bij Château Palmer


Het is midden in de winter, maar overal in Bordeaux zijn vignerons en vigneronnes die de ijskoude wijngaarden verkennen. Stap voor stap lopen ze elke wijnstok na om een ​​van de meest delicate taken in de wijngaard uit te voeren, een die de volgende oogst direct zal beïnvloeden – het snoeien. 

De wijnstok is een klimplant die, net als een bonsai, constant moet worden ingesloten. Een taak van precisie, waarbij elke slag van de snoeischaar van belang is voor de productie van het volgende jaar en de levensduur van de wijnstokken.

Dit jaar begon het snoeien bij Château Palmer op 30 november 2017. De laatste dagen van de herfst brachten zware regenbuien met zich mee, wat bijzonder zwaar werk opleverde. De krachtigste Merlot-wijnstokken worden altijd als eerste gesnoeid, omdat de druivensoort vrij goed bestand is tegen houtziekten. Dan komt de Merlot speciale zorg vragen, uiteindelijk gevolgd door de jongste wijnstokken. Deze prioriteitstelling helpt om de knoppauzeperiodes van de wijnstokscheuten te harmoniseren. De Cabernet Sauvignon-wijnstokken, gevoeliger in vergelijking, zullen pas aan het eind van de winter worden gesnoeid.

Alle wijnstokken worden echter gesnoeid volgens dezelfde dubbele Guyot-methode, waarbij de twee armen van een wijnstokkenstam elk worden achtergelaten met een lange, rijpe wijnstok, een aste of vruchtdragende tak, en soms een vernieuwingsspoor (een korte scheut om te worden getraind als een nieuwe druiventak in het volgende seizoen). De methode vermindert de hoeveelheid druiven op elke wijnstok, terwijl de kwaliteit ervan wordt bevorderd. Een extra snoeimethode, de Poussard-methode, wordt ook gebruikt om ervoor te zorgen dat de sapstroom ongehinderd doorloopt. Wanneer het werk is gedaan, worden de wijnstokscheuten verzameld en versnipperd voor gebruik bij het produceren van compost. Op deze manier zullen de stekken dezelfde wijnstokken voeden waar ze vandaan kwamen.

Snoeien is een zorgvuldige klus, waaraan de vignerons en vigneronnes zich gedurende de winter moeten wijden. Maar dankzij hen is de creatie van het volgende wijnjaar al begonnen.

Lees het originele artikel 

« Terug naar jaaroverzicht

Waarom bestellen bij De Bruijn Wijnkopers


Château Ollieux Romanis
Château Clarke
Louis Latour
Domaine Leflaive
Château Angludet
Domaine des Grandes Costes
Bernardus