Bordeaux 2017; Wat staat ons te wachten? - Bordeaux 2017 - De Bruijn Wijnkopers
Andere oogstjaren van Bordeaux: 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009


Bordeaux 2017; Wat staat ons te wachten?


Binnenkort starten we weer met de Bordeaux Primeur Campagne. Daaraan voorafgaand zullen wij, Eric en Marianne de Bruijn, in april eerst afreizen naar Bordeaux om de wijnen zelf te proeven. Iets wat in dit geval -Bordeaux 2017- misschien nog wel belangrijker is dan in de twee jaren hiervoor, want meer dan anders zullen er grote verschillen zijn. Hieronder alvast een resumé van informatie dat ons de afgelopen periode heeft bereikt via onze goede contacten in Bordeaux.

We kunnen er niet om heen; Bordeaux 2017 is een jaar van contrasten. De vorst en hagel hebben gezorgd voor een volumedaling van 45% ten opzichte van 2016 en 40% van het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Het jaar begon warm, tot 1,5 graden meer dan gebruikelijk in februari en maart. De gemiddelde temperatuur in april was normaal, maar met extreme hoogtepunten en dieptepunten - inclusief die bekende destructieve vorst.

Maar niet ieder gebied is geraakt. Sommige gebieden zijn weggevaagd, terwijl anderen ongedeerd zijn gebleven en een uitstekend groeiseizoen hebben genoten.

Na wat hitte in juni waren juli en augustus warm en droog. Begin september was er een welkome regenbui voordat het warme, droge weer op tijd werd hervat voor de oogst, die over het algemeen was afgelopen tegen eind september of begin oktober. De zomer in Bordeaux was erg droog (50% minder regen dan gemiddeld), waardoor met name jonge wijnstokken en stokken op zandgrond waterstress ondervonden. Daarnaast kregen sommige echt ongelukkige regio's, met name in delen van Graves, eind augustus een hagelbui.

Op de linkeroever kwamen Pauillac, Saint-Estephe en St.-Julien er over het algemeen goed van af. Evenals Margaux. Pessac-Léognan heeft veel voordeel gehaald uit het feit dat het tegen de stad Bordeaux aan ligt, wat de temperatuur in dit gebied beïnvloedt. In Moulis en Listrac hebben sommige gebieden het zwaar te voorduren gehad. Aan de rechteroever zijn het vooral de hoger gelegen plateaus die kunnen spreken van een uitstekende oogst. Met name in de AOC Bordeaux gebieden kunnen plaatselijk de gevolgen van de vorst en hagel catastrofaal genoemd worden.

Wij kijken uit naar de Bordeaux primeurweek en zullen u zoals ieder jaar op de hoogte houden middels ons Bordeaux blog. De mooiste wijnen gaan wij voor u selecteren, daar kunt u zeker van zijn. Wilt u op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen en bericht ontvangen zodra de wijnen uitkomen? Meldt u zich dan aan voor onze Bordeauxmailing via onderstaande knop.

 

« Terug naar jaaroverzicht

Waarom bestellen bij De Bruijn Wijnkopers


Château Clarke
Domaine Leflaive
Château Angludet
Château Ollieux Romanis
Domaine des Grandes Costes
Bernardus
Louis Latour