Alle verwachtingen overtroffen ‘Count your blessings’ - Bordeaux 2017 - De Bruijn Wijnkopers
Andere oogstjaren van Bordeaux: 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009


Alle verwachtingen overtroffen ‘Count your blessings’


Tel wat je hebt, niet wat je mist. Een wijze les die Eric al vroeg van zijn moeder leerde. Na het bezoek aan Bordeaux in april en het proeven van de oogst van 2017 leek het ons goed deze tegeltjeswijsheid met u te delen. Want hoewel het internationaal wijnschrijversgilde op voorhand, bevreesd en ons inziens veel te vroeg, 2017 doopte tot 'het jaar van de vorst', kunnen we u geruststellen: een goed jaar vergt een goed seizoen. En stopt niet op een koude morgen in april.

Natuurlijk,  2015 en 2016 liepen over van de superlatieven. We schreven over ‘De Magie van Bordeaux’ en ‘Verleidelijk en magistraal’.  Ook 2017 leek buitengewoon uit de startblokken te komen met een warme en zonnige maart- en aprilmaand. De eerste uitlopers, als ook de hoge verwachtingen, kregen langzaam vorm. Tot in de nacht van 27 april de vrieskou keihard toesloeg.
 
Het was chaos in Bordeaux. Het was rampspoed in grote delen van Frankrijk.  De vorst was aanzienlijk en onverbiddelijk. Uiteindelijk werd bijna 40%minder geoogst dan gemiddeld, een catastrofe voor de getroffen huizen. Daarentegen, schuilt hier direct het grootste bezwaar tegen het prediken malheur voor heel Bordeaux. De schade was namelijk allesbehalve eerlijk verdeeld...

Warme lucht stijgt op, koude lucht daalt neer. De veelal hoger op de heuvels gelegen topterroirs ontweken vaker Koning Winter dan het fruit heuvelafwaarts en de gaarden in Moulis. Maar ook de oudere stokken toonden zich beter in staat zich te weren tegen de kou. Een klein verschil kan reuzengroot zijn, als het gaat om temperatuur. Zo zullen sommige huizen dit jaar überhaupt niet verschijnen, terwijl de ‘Grote Jongens’ een uitmuntende kwaliteit laten zien. Alsof het nooit gevroren heeft.

Het beste fruit van de mooiste percelen kende namelijk een prachtig seizoen. Maart en april zorgden voor vroeg uitlopende ranken, een haast perfecte bloei en vruchtzetting. Een écht zomerse junimaand, gevolgd door de koelere vakantiemaanden tegen het einde van de zomer voorspellen voor het overgebleven fruit veel goeds. De regen begin september leek voor wat teneur te zorgen,  maar ook hier geldt; de waterdoorlatende toppercelen sprongen hier moeiteloos mee om, terwijl de mindere goden wederom wat prijs moesten geven.

Al met al kunnen we slechts één conclusie trekken. Er is minder, maar wat er is, loopt over van pure kwaliteit. Niet de rijpe lof van 2015 of 2016, maar genuanceerd, met meer verfijning en finesse. Eigenlijk veel meer  spannend en klassiek ‘Bordeaux’.  Het fruit is expressief met een verkwikkende frisheid, kwalitatief uitstekende tanninen en de power om te bewaren. 2017 is relatief schaars, maar een uitstekend jaar om aan te kopen.

Wij hebben de voorbije weken een selectie voor u gemaakt met onze favorieten. We hopen dat wij u ook dit jaar uw nieuwe jaargang  Bordeaux mogen leveren.

Met een welgemeend hartelijke groet,
Eric de Bruijn & Marianne de Bruijn
« Terug naar jaaroverzicht

Waarom bestellen bij De Bruijn Wijnkopers


Bernardus
Domaine Leflaive
Château Angludet
Château Ollieux Romanis
Domaine des Grandes Costes
Château Clarke
Louis Latour