Oogsten van historisch oogstjaar 2016 in Bordeaux - Bordeaux 2016 - De Bruijn Wijnkopers
Andere oogstjaren van Bordeaux: 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009


Oogsten van historisch oogstjaar 2016 in Bordeaux

Olivier Bernard van Domaine de Chevalier vertelt

Olivier Bernard van Domaine de Chevalier over het Bordeaux oogstjaar 2016:

De oogsten van 2016 in Bordeaux zijn historisch. Historisch, omdat deze zowel een ruime hoeveelheid als een uitstekende kwaliteit druiven hebben gebracht. Met name wat betreft de hoeveelheid. Waarom? Tussen 1 januari en 30 juni, is in 2016 slechts 78,7 cm (31 inches) regen gevallen. Dit was de maandelijkse gemiddelde hoeveelheid neerslag in Bordeaux. Daarna, vanaf 1 juli, kregen we een warme zomer, welke, zonder enige twijfel, de droogste in de laatste 100 jaar is geweest. De regen in het voorjaar resulteerde dus in een ruime hoeveelheid druiven die perfect zijn rijpheid heeft weten te vergaren, als gevolg van het hete, droge zomerweer. Vandaag is het maandag 10 oktober, een prachtige zon staat bovenaan de horizon. Hoewel de Cabernet nog steeds wacht op zijn oogst en wij slechts tien dagen hebben om te oogsten, kan er ons niets meer gebeuren. Zelfs niet in het geval van lichte regen. Vandaag kunnen we nu al met zekerheid zeggen dat dit een uitstekend wijnjaar is. "Uitstekend," met grote precisie:

We bevinden ons in de maand oktober en ik hou van deze wijnen, die we op een later moment oogsten in Bordeaux. Tussen de zonnige dagen zoals vandaag, en de koele nachten, krijgen we temperatuurverschillen, significante thermische amplitude, die de druiven langzaam verfijnen, dag na nacht, nacht na dag. Met een excellente kwaliteit van de tannine tot gevolg. Men zou de jaren 1982 en 2009 als vergelijkbaar kunnen beschouwen, omdat dit ook twee jaargangen waren van grote hoeveelheden met een hoge kwaliteit. Het verschil van 2016 ten opzichte van deze twee genoemde jaartallen is dat het dit jaar een nóg veel nauwkeurigere oogst betreft. Dankzij een meer gedetailleerde kennis van volwassenheid, kunnen we dit oogstjaar verder gaan in de zoektocht naar de perfecte looptijd, terwijl we ook meer zorg dragen voor het sorteren van de druiven, het laten rusten in de tanks, dit in samenwerking met de kleine technische details, geven de vrucht een diepere ziel. Deze nieuwe diepte van de ziel van de vruchten van het oogstjaar 2016, stelt ons in staat om verder te gaan over dit onderwerp:

"Hoe zit het met de oogst van de witte druiven?"

Het oogstjaar 2016 was historisch voor al onze druivenrassen. Voor alle duidelijkheid, dit is de eerste keer in mijn leven dat ik wachtte op de regen om de oogst te starten. Dat illustreert perfect wat voor oogstjaar het is geweest. We zijn begonnen met het plukken van de witte druiven, de Sauvignon, op maandag 17 september om precies te zijn. Deze, alsmede de Semillon, welke de week daarop geplukt zijn, waren van uitstekende kwaliteit. Vandaag hebben we een nauwkeurige analyse van deze wijnen. Eenmaal gevinifieerd, hebben we een nauwkeurige analyse weten te maken. Hieruit blijken de pH en zuurgraden van een zeer goede kwaliteit te zijn. Uiteraard hebben we niet hetzelfde niveau als het oogstjaar 2003, welke samenhing met de zeer royale zomer van toen. Echter hebben deze witte wijnen een uitstekende verticale structuur, een mooie zuurgraad en uitmuntende vrijgevigheid.

"Hoe zit het met de oogst van de rode druiven?"

Voor de rode wijnen geldt, waar de oogst van de Merlot vorige week is begonnen en nog tot het begin van de komende zal duren, dat deze gewoonweg prachtig zijn. Het is een lange tijd geleden dat ik Merlot druiven van een dergelijk niveau heb gezien. 2016 heeft als resultaat een goede kwaliteit en uitstekende mate van precisie. We gingen zo ver mogelijk gedurende de gehele looptijd, wat resulteert in deze prachtige Merlot druiven. Deze uitstekende Cabernet Sauvignons die we hier hebben, met 13 procent van potentiële alcohol en een mooie zuurgraad, in combinatie met het prachtige actuele weer. Stelt ons in staat om nog meer te winnen in termen van volwassenheid. Vandaag de dag kunnen we zo lang wachten met oogsten dankzij de kennis en ervaring die we hebben. 20 jaar geleden zouden we de druiven al eerder geplukt hebben. Dit oogstjaar zijn we verder dan ooit gegaan om de perfecte volwassenheid bereiken.

Of met andere woorden, we zijn verder gegaan in de betekenis, in de elegantie, en dus in de perfectie. Kortom, de 2016 vintage presenteert zich, na 2009 en 2010, als superieur aan 2015 met de stijl van de 2010 in plaats van de 2009, hier bij Domaine de Chevalier.

Bordeaux 2016 - een historisch oogstjaar bij Domaine de Chevalier.

« Terug naar jaaroverzicht

Waarom bestellen bij De Bruijn Wijnkopers


Bernardus
Château Angludet
Domaine des Grandes Costes
Domaine Leflaive
Louis Latour
Château Clarke
Château Ollieux Romanis