BORDEAUX 2013: NOBLESSE OBLIGE - Bordeaux 2013 - De Bruijn Wijnkopers
Andere oogstjaren van Bordeaux: 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009


BORDEAUX 2013: NOBLESSE OBLIGE

BORDEAUX 2013: NOBLESSE OBLIGE

Bordeaux 2013: noblesse oblige

Geachte wijnliefhebber,

In een makkelijk jaar is het verslag van mijn bezoek aan Bordeaux kort en bondig en kan ik volstaan met één A-viertje. Bordeaux 2013 verdient echter meer …
Begin deze maand reisde ik nog op de dag van adieu-viering van 'tante Anneke' Jurgens-de Bruijn af naar Bordeaux. In drie dagen proefde ik 264 wijnen - waarvan sommige zelfs twee keer - bezocht ik 19 châteaus en 2 négociants.

Ik moet u bekennen dat ik dit keer enigszins met lood in mijn schoenen afreisde. Al voordat ik in Bordeaux aankwam hadden veel critici weer ruim voor hun beurt gesproken, zonder overigens ook maar één druppel geproefd te hebben. Zij hadden hun ongezouten kritiek en een op niets gebaseerde mening over de kwaliteit van Bordeaux 2013 al lopen spuien en anderen hadden die opvatting weer kritiekloos overgenomen.
Toegegeven, de weersomstandigheden waren afgelopen jaar voor de wijnbouw verre van ideaal: het was droog als het zou moeten regenen en het stormde of hagelde als de zon zou moeten schijnen. Normaal gesproken had dit inderdaad tot weinig goeds kunnen leiden. Maar, dames en heren critici, waarom dan meteen zo negatief?

Veel wijnbouwers in Bordeaux hebben het juist als een uitdagend jaar opgepakt. Zij kozen ervoor een groot deel van hun oogst weg te knippen of niet te selecteren. Om de standaard van "Grand Vin" te garanderen hebben sommige châteaus zelfs 60 tot 70% van de oogst niet gebruikt! Noblesse oblige.
Meer dan in andere jaren vond er een strenge selectie plaats en die heeft geresulteerd tot zeer lage opbrengsten of soms zelfs tot helemaal geen opbrengst. Zelfs de familie J.P. Moueix, die zoals u weet veel - met een Merlot-druif gedomineerde - châteaus in Pomerol bezit, heeft met de strenge selectie besloten Château Hosanna en Providence dit jaar niet op de markt te brengen. De overige wijnen van deze familie zijn fris, elegant en energierijk.

De huizen met grote namen konden ook streng selecteren, zij hebben de afgelopen jaren immers veel geld verdiend en goed kunnen investeren om dit soort moeilijke jaren de baas te kunnen. 30 jaar geleden was een jaar als deze met zulke extreme weersomstandigheden een rampjaar geweest. Nu kunnen boeren die het zich kunnen veroorloven, de beste wijnmakers contracteren, de nieuwste apparatuur aanschaffen en extra plukkers inhuren om tussen de buien door te oogsten.
Neemt u van mij aan dat bij de productie van 2013 de beste wijnmakers zijn komen bovendrijven. Afgelopen jaar is iedereen in Bordeaux door de natuur op zijn kunnen getest. Waar de selectie op professionele wijze plaatsvond, heeft dit goed uitgepakt en vind je buitengewoon leuke surprises. Al is het geen prachtig houdbare 2009 of zelfs 2010.

Juist in een jaar als deze zou je denken dat er veel collega- inkopers naar Bordeaux zouden zijn gekomen, maar dat viel dus tegen. Onbegrijpelijk! Dit is het jaar van de goede selectie omdat er ook veel châteaus bijzitten die "the battle with nature" niét wisten te winnen. Juist voor de echte wijnkoper is dit een uitdagend jaar. En ik heb als altijd het beste voor u geselecteerd.
Proef over vijf jaar de eerste 2013 en oordeel zelf. Ik denk dat u aangenaam verrast zult zijn. Veel Bordeauxwijnen 2013 zitten gelukkig weer op 13% alcohol, ze zijn niet alleen prettig, maar ook evenwichtig en zeer elegant.


Met vriendelijk groet,
Eric de Bruijn

P.Sssssst … vergeet de witte Bordeaux niet. Witte Bordeaux 2013 = top! 

Let op!:  Bordeaux 2013 wijnen worden vanaf februari 2016 verzonden
Besteleenheid: per 6 stuks

« Terug naar jaaroverzicht

Waarom bestellen bij De Bruijn Wijnkopers


Château Ollieux Romanis
Domaine des Grandes Costes
Domaine Leflaive
Château Angludet
Bernardus
Louis Latour
Château Clarke