Bordeaux 2010 Oogst - Bordeaux 2010 - De Bruijn Wijnkopers
Andere oogstjaren van Bordeaux: 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009


Bordeaux 2010 Oogst

Bordeaux 2010 Oogst

Bordeaux 2010 Oogst

Bordeaux Primeur 2010 Medoc

De oogst van 2010 stevend af op een jaar om te beminnen.

Onlangs heb ik een bezoek mogen brengen aan de Nederlander Eric Albada Jelgersma die sinds 1995 de trotse eigenaar is van Château Giscours (3de grand cru classé) en Château du Tertre (5de grand cru classé). De chateaux liggen gebroedelijk naast elkaar, beiden in de appellatie Margaux. Beide châteaux heeft De Bruijn Wijnkopers al decennia in het assortiment.

Toen ik arriveerde op Château du Tertre, het woondomein van Eric Albada Jelgersma, was het een drukte van belang, want de oogst was in volle gang. Systematisch werden rij na rij de druiventrossen binnen gehaald. Tractoren afgeladen met bakken druiven van ieder 20 kilo reden af en aan. Ik sprak met de wijnmakers van Château du Tertre, Frédéric Ardouin, voorheen werkzaam op Château Latour, en Didier Forêt van Château Giscours. Volgens beide heren wordt 2010 een bijzonder jaar. De kwaliteit van de druiven, vooral van de cabernet franc en de cabernet sauvignon zijn uitzonderlijk. Maar ook wederom de petit verdot, die vorig jaar al over zich deed spreken zal volgens hun in 2010 hoge ogen gooien. Het totaal zal zo bijzonder zijn dat ze nu al zeggen dat ze deze kwaliteit de laatste twintig, dertig jaar niet zijn tegen gekomen. De oogst van 2010 geeft volgens beide heren een bijna uniek samenspel van concentratie, PH, alcohol, fruit, en fenolische rijpheid. Samen met diverse oenologen proeven ze dagelijks het prille fruit en graven ze vele jaren terug in hun smaakherinnering, om te ontdekken waar 2010 mee te vergelijken is.....

Bordeaux 2010 jaaroverzicht

Het begon in de wijngaarden van Medoc allemaal wat schokkerig en paniekerig. Vooral tijdens de maanden april en mei, waarin de bloei een tegenslag kreeg door de vele regen en koude temperaturen. Hierdoor werd er minder bloesem bevrucht wat resulteerde in minder en kleinere druiven aan de stokken.

Al snel werd duidelijk dat het rendement van de oogst 2010 dus een stuk lager zou komen te liggen dan in 2009. Maar kleine druiven geven doorgaands veel concentratie (in 2010 zijn de druiven gemiddeld 1.3 cm; normaal 1.8 cm). Geduldig werd gewacht met welke kwaliteit de druiven zouden uitgroeien

Vooral door de hete juni en july maanden, waarbij op z’n tijd een druifnodig buitje viel en daarna de mooie warme augustus en september maanden, met haar verkoelende nachten kregen de druiven een prettige lange tijd om volwassen te worden en te rijpen.

Door de gigantische ontwikkeling van de laatste decennia in techniek en werkwijze in zowel de wijngaard als de wijnkelder zijn ‘foute’ jaren in Bordeaux inmiddels uitgesloten. Misschien is het ene jaar wat ‘easier’ dan het andere. In moeilijkere jaren waar de natuur de druivenstokken uitdaagt zal er wel meer gevraagd worden van de aanwezige know-how en talent van het team in de wijngaarden en de wijnmaker. Het vraagt van het hele team de uiterste concentratie en vakmanschap.

2010 Jaar van Cabernet franc en Cabernet Sauvignon

Was 2009 meer het jaar van de merlot, 2010 wordt misschien het jaar van de cabernet franc en de cabernet sauvignon, waar pruimen, cassis, vijgen en mocca-tonen de overhand zullen krijgen. In vele opzichten misschien te vergelijken met een 2005, maar 2010 zal daarbij een totaal ander balans krijgen. Welliswaar hoog in alcohol maar ook hoog in zjn zuren met heel veel kleur en heel veel fruit. 2010 zal een uitnodigend, sexy Medoc-jaar worden. Een vintage waarin kenmerken te proeven zijn van zowel het traditionele klassieke jaar 2005 gemengd met de weelderigheid van 2009 !

Onze verwachtingen zijn dus hoog gespannen over de Primeur Bordeaux 2010 ! Want na het indrukwekkende jaar 2009 verwachten we niet direct dat de natuur nogmaals enorm gaat uitpakken! Toch ziet het er gelukkig naar uit dat we er sterk rekening mee moeten gaan houden dat, wanneer we in het voorjaar van 2011 de primeur Bordeaux wijnen mogen gaan beoordelen in al hun jeugdige overmoed, de wijnen een grote aantrekkingskracht zullen hebben. Het jaar 2010 zal in de Medoc misschien niet het jaar zijn waar de merlot hele hoge ogen gaat gooien maar wordt waarschijnlijk het jaar van de linkeroever, daar waar de cabernet’s het voor het zeggen hebben.

Met vriendelijke groet,

Joost de Bruijn

www.debruijnwijnkopers.nl

« Terug naar jaaroverzicht

Waarom bestellen bij De Bruijn Wijnkopers


Château Angludet
Louis Latour
Château Ollieux Romanis
Domaine Leflaive
Château Clarke
Domaine des Grandes Costes
Bernardus