Primeur Bordeaux 2011 | 26-4-2012 - De Bruijn Wijnkopers

Primeur Bordeaux 2011

26-4-2012

Een warm voorjaar gevolgd door een natte, te koude zomer en een constante nazomer zou voor Bordeaux 2011 geen superlatieven opleveren als in 2009 en 2010. Althans volgens de schrijvende pers.

Bij de meest invloedrijke wijnrecensenten vatte de mening post dat 2011 zich op geen enkele wijze zou kunnen meten met de nu al legendarische twee voorgaande jaren. Klimatologisch was 2011 een chaotisch jaar, dat zou weinig hoop geven op goede resultaten, redeneerde men.
En dat terwijl er nog geen druppel geproefd was !

Vorige week reisde ik af naar Bordeaux met weinig grote verwachtingen, maar moest die al snel naar boven bijstellen. Wat bleek, 2011 is een verrassend goed jaar geworden. Robert Parker himself geeft in zijn eerste commentaar toe dat hij bijzonder verrast is door de uitstekende wijnen die hij geproefd heeft en beleefde een plezierig weekje.
2011 is zeker geen homogeen jaar geworden. Pomerol en St.Emilion zijn het meest constant als gevolg van de goede rijpheid van de merlot. De top châteaux van de andere oever presenteren zich goed tot zeer goed. Sauternes is uitstekend.
Over de hele linie is het alcoholpercentage wat lager dan in 2010 en zijn de wijnen wat lichter van struktuur met iets hogere fraicheur.

Ik heb veel klassiek gemaakte wijnen geproefd, ook bij de petit châteaux, die binnen enkele jaren heel veel plezier zullen brengen, terwijl u nog geduldig wacht op de 2009/2010 in uw kelder.
Vele schrijven dat 2011 het jaar van de wijnmaker is maar 2011 wordt het jaar van de wijnimporteur. Er zijn ook teleurstellende wijnen gemaakt en het is onze taak de beste er voor uit te halen.

En de prijzen ?
Bordeaux kan zich niet veroorloven de stijgende lijn te laten doorzetten, maar ook niet om een scherpe correctie naar beneden door te voeren, dat zou een situatie als in 1971 tot gevolg kunnen hebben.
De campagne is van start gegaan en wij zullen u dagelijks op onze site www.bordeaux2011.nl op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Wij zijn gaarne tot uw dienst.

Hoogachtend,
Eric de Bruijn

Ga direct naar www.bordeaux2011.nl »


Tags:

 

« terug naar het overzicht


Waarom bestellen bij De Bruijn Wijnkopers


Louis Latour
Château Clarke
Bernardus
Domaine Leflaive
Château Angludet
Château Ollieux Romanis
Domaine des Grandes Costes