Na vergeten groenten: vergeten wijnen | 4-7-2015 - De Bruijn Wijnkopers

Na vergeten groenten: vergeten wijnen

4-7-2015

Vergeten groenten en vergeten recepten zijn helemaal hip, maar eigenlijk is de nieuwigheid er alweer een beetje vanaf. Aardpeer, pastinaak en schorseneer zien we tegenwoordig bij elke zichzelf respecterende supermarkt. In Amsterdams hotspot Rijks sluit je de maaltijd af met rijstebrij.

Wat wel helemaal nieuw is, zijn wijnen uit vergeten streken. Zoet uit Bergerac en Jurançon. Of oxidatief wit van de lokale savagnin-druif uit de Jura. Rode Graves, of nog beter: Madiran, zijn eveneens terug van weggeweest. Stuk voor stuk karakteristieke wijnen.

Uit het uiterste westen van Frankrijk is Muscadet bezig aan een opvallende comeback. Jarenlang was Muscadet een schrale zure wijn. De druiven tussen Maine en Loire werden vaak nog niet helemaal rijp geplukt uit angst voor rot.

Maar evenals in zoveel andere wijnstreken nemen ook hier jonge wijnboeren het stokje over van hun in tradities vastgeroeste vaders. Extra geholpen door opwarming van de aarde, waarvan vooral noordelijk Frankrijk profiteert, heb je dan zo een win-winsituatie.

Muscadet wordt gemaakt van melon de Bourgogne. Een simpele druif die in de 17e eeuw door een Hollandse handelaar vanuit Bourgogne naar de westkust werd gehaald. De waterige wijn werd daar tot brandewijn gedistilleerd en naar ons land verscheept. Onder Lodewijk de Veertiende kreeg de streek een impuls met nieuwe aanplant van melon. De wijn raakte in Parijs zowaar in de mode. Terwijl de adel zich aan chablis bij oesters tegoed deed, omarmde de bourgeoisie de voordeliger muscadet.

Muscadet deed het in ons land met name in de jaren 70 goed. Het overdadig zuur werd vooral gecompenseerd door de lage prijs. Met de komst van andere goedkope alternatieven en een groeiende voorkeur voor iets zoeter verloor de wijn zijn populariteit. Daaraan is gelukkig een einde gekomen, dankzij de gestegen kwaliteit.

Eerder beleefden we veel plezier aan de muscadets van Domaine Gadais (okhuysen) en Domaine Bonnet-Huteau (bosmanwijnkopers), maar nu hebben we een oude bekende op tafel. Muscadet Louis Métaireau Petit Mouton 2013. Kraakhelder en loepzuiver, fris en sappig.


Tags: vergeten wijnen, telegraaf, Muscadet Louis Métaireau Petit Mouton

 

« terug naar het overzicht


Waarom bestellen bij De Bruijn Wijnkopers


Domaine des Grandes Costes
Château Angludet
Château Ollieux Romanis
Château Clarke
Bernardus
Domaine Leflaive
Louis Latour