Le Château du Moulin-à-Vent
Château du Moulin-à-Vent
Le Château du Moulin-à-Vent - Château du Moulin-à-Vent 2015
5+1 cadeau! Bestel 5 flessen Galetis Rosé, dan voegen wij de 6e fles aan uw bestelling toe!Bestel 12 flessen van onze Paasselectie en wij voegen een Magnum Ollieux Romanis Rosé 2018 aan uw bestelling toe.Bestel 10 flessen van een en dezelfde soort en wij voegen er 2 aan uw bestelling toe.Bestel nu 10 flessen van deze wijn en wij voegen er gratis 2 aan toe!
De Beaujolais wordt ook wel de Zuidelijke Bourgogne genoemd. Hoewel de druivenrassen van elkaar verschillen, Pinot Noir in de Bourgogne en Gamay in de Beaujolais, komen de smaken soms wel heel dicht bij elkaar. De familie Parinet maakt hele bijzondere wijnen die veel lof oogsten bij de internationale wijnpers, zo heeft oogstjaar 2014 93 punten gekregen van Wine & Spirits magazine. Deze speciale cuvée kan de competitie met de chique buren met gemak aan. De wijn proeft als een Pinot Noir uit de Côte de Beaune. Een sterke bosbessen smaak, zacht en fluweelachtig. De super elegante afdronk blijft lang in de mond hangen en heeft dezelfde typerende smaak die Bourgogne liefhebbers zo in vervoering brengt. Een bijzonder knap gemaakte wijn die het grote potentieel van de Beaujolais bewijst.
''The 2015 Moulin-à-Vent is a real showstopper. A burst of dark cherry, spice, leather, menthol, licorice and leather literally races out of the glass. The 2015 is an atypically rich Moulin-à-Vent, but all the elements are so well balanced. It has serious depth and the intensity to age for many years. I would not touch a bottle soon.''
Antonio Galloni, 95 punten, september 2020
In La Mancha werd de windmolen bestreden door Don Quichot, in Beaujolais wordt Moulin-à-Vent daarentegen gezien als de 'koning' van de tien cru's die de streek telt. Deze van een château dat naar de appellation vernoemd is, heeft sowieso dus al een naam hoog te houden. Vlezig, stevig en toch ook dat aantrekkelijk nerveuze en ongecontroleerde dat goeie Gamay karakteriseert.
Zou het een kind zijn geweest, dan hadden we het van adhd beticht. Of anders wel gekoketteerd met hoogbegaafdheid, met binnen deze diagnose een onmisbare portie dyslexie. Er is sprake van charmante ongedurigheid. Nerveus getril van de bal van de voet. Getik met een potlood op een tafelblad. Een wijn die naar links wil, en dan weer naar rechts om er toch in te slagen midden in de roos te schieten. Cassis, donkere kersen op fluweel, een katjesdropje uit een suède zakje, een minttinteling. Hoogbegaafd koningskind. DGH editie: 2021
Advies drink- & houdbaarheid
Video’s
https://www.youtube.com/watch?v=sm_lPyIyIwE
Waar komt deze wijn vandaan
Domein informatie
Château du Moulin-à-Vent, voorheen Château des Thorins, is sinds 2009 eigendom van de familie Parinet. De 37 ha wijngaarden liggen prachtig rondom de befaamde windmolen waar de appellatie naar vernoemd is. De stokken zijn gemiddeld 55 jaar oud en de granieten bodem is rijk aan ijzer, koper en magnesium. De mooiste percelen (Les Vérillats, Le Champ de Cour en La Rochelle) worden apart gevinifieerd, wat zeer zeldzaam is in de Beaujolais en de motivatie om absolute topwijnen te produceren weerspiegelt. Edouard Parinet heeft grote investeringen gedaan: er werden 70.000 nieuwe wijnstokken aangeplant en in de kelders staan splinternieuwe tanks en vaten van de beste tonneliers. Met 20 tot 35 hl/ha is het rendement ongeveer de helft van het appellatie-gemiddelde. Met zijn unieke percelen en zijn gedreven toekomstvisie voor de Beaujolais als geheel is Edouard hard op weg om Moulin-à-Vent de status te geven die het verdient. De veelbelovende wijnmaker, Brice Laffon, heeft zich al weten te bewijzen bij o.a. Faiveley en Château Mouton Rothschild.
In 2017 en in 2020 opnieuw in de Top 100 Best Wineries of the World van Amerikaans vakblad "Wine&Spirits".
Uit een interview in de Financial Times met gerenommeerd wijnrecensent Neal Martin over Parinet: What is his prediction for the next big thing? His answer surprises: Beaujolais. “When I was a buyer everybody laughed at it because of Beaujolais Nouveau. Now there are some fantastic growers doing great things and the wines are really affordable. All the restaurateurs are going there because that’s what they want.”
Print deze pagina