Domein

Ca' del Baio
Naam Dolcetto d'Alba Lodoli
Piemonte, Ca' del Baio
Streek Piemonte, Italië
Substreek Langhe
Type Rode Wijn
Smaak Rood Fruit en Fluweel Zacht
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Dolcetto 100 %  Drinkbaar vanaf 2019
Houdbaar t/m 2022
 

Wijnomschrijving

Gemaakt van een typerend druivenras voor Piemonte; Dolcetto. De geur is volfruitig met aroma's van kers, wilde aardbei en bramen, aangevuld met wat florale tonen. Een rond en sappig mondgevoel door zijn zachte tannines en relatief lage zuurgraad. De wijn is uitermate in balans met een aangename frisheid en een nootachtige finale. De vinificatie en rijping vindt volledig plaats in roestvrijstalen vaten.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Normaal cijfer 8,5Waar het overige rood van Ca' del Baio zonder schromen soms de 15 procent aantikt, doet deze dolcetto het wat rustiger aan: 12,5 procent. Opgevoed op roestvrij staal. Toch leidt dit niet tot oppervlakkig vertier. Dolcetto met flinke vulling en prettige duistere partijen. Bramen uit het donkere bos, kersen van de schaduwkant, blauwe pruim en groene kruiden. DGH editie: 2020

 

Ca' del Baio

In  de Langhe streek, in het zuiden van Piëmonte staat de familie Grasso al vier generaties lang aan het roer van het domein Ca’ del Baio. De wijngaarden zijn door de jaren heen vergaard. Inmiddels bezit het domein 28 hectare aan wijngaarden, gelegen rondom het huis zelf in het dorp Treiso en in het nabijgelegen dorp Barbaresco. Beide gelegen in de wijnstreek Barbaresco, op de rechteroever van de Tanaro rivier. Op hun hooggelegen wijngaarden staan zowel druivenrassen die typerend zijn voor de streek als meer internationaal bekende variëteiten aangeplant. Vrijwel al hun wijnen zijn mono-cépages. 
Momenteel zijn het de gepassioneerde Giulio en Luciana Grasso die samen met hun 3 dochters het bedrijf met veel liefde en kennis bestieren. In 2016 is Giulio Grasso benoemd tot wijnmaker van het jaar door het Italiaanse wijnmagazine Gambero Rosso. Het domein werkt duurzaam en met respect voor de regels van de ‘Green experience’. The Green experience, ontstaan in de heuvels van Langhe, motiveert wijnmakers in de omgeving ertoe duurzaam, milieuvriendelijk en eerlijk te werken door zich te houden aan 10 regels. Allen afspraken omtrent transparantie, respect en eerlijkheid naar klanten toe, biodiversiteit in de wijngaard, bescherming van bestuivende insecten et cetera. Verworven door de jaren heen neemt Ca’ del Baio nu een prominente plaats in binnen de wereld van de Barbaresco wijn, één van de meest gewaardeerde en befaamde Italiaanse rode wijnen.