Domein

Château Ollieux Romanis
Naam Corbières "l'île aux Cabanes" Pierre Bories
Ollieux Romanis, Vin Nature
Streek Languedoc
Substreek Corbières
Type Rode Wijn
Smaak Kruidig en Intens
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Carignan
Grenache Noir


  Drinkbaar vanaf 2019
Houdbaar t/m 2026
 

Wijnomschrijving

Een speciale cuvee van Pierre Bories, de wijnmaker en eigenaar van Château Ollieux Romanis. De druiven komen van 60 jaar oude wijnstokken, gelegen op een zuid-westhelling in Alaric, waar de bodem bestaat uit zandsteen en kleiachtig kalksteen. Een bijzonder zuivere wijn gemaakt van 60% Carignan en 40% Grenache Noir. Er wordt enkel gebruik gemaakt van inheemse gisten en sulfiet wordt helemaal achterwege gelaten. De wijn rijpt 10 maanden, waarvan de helft op zowel nieuw als 1- en 2- jarige barriques. De wijn heeft een intense paarsrode kleur. In de neus ontvouwen zich geuren van klein zwart fruit, garrigue en olijven. De smaak is evenwichtig en krachtig, zuiver en mineraal.
 

Château Ollieux Romanis

Ollieux Romanis ligt in Boutenac, één van de weinige Cru’s in de regio, net ten zuiden van het dorp Corbières in de Languedoc. Met een oppervlakte van ongeveer 130 hectare is het één van de grootste particuliere wijnhuizen in Corbières. Het domein kent een rijke geschiedenis. In de Romeinse tijd heeft het eerst als boerderij voor o.a. granen en olijven gefungeerd, waarna in de 11e eeuw de eerste wijnstok werd geplant. Tegenwoordig is het eigendom van de familie Bories, die zich zo'n 200 jaar geleden in Les Ollieux heeft gevestigd. Pierre Bories wordt bijgestaan ​​door wijnmaker Jean-Pierre Amiques. Er zijn een aantal zeer interessante en ongewone bodemsoorten te vinden op het domein, waaronder mediterrane rode klei, zandsteen en puddingstone. Naast Carignan, Cinsault, Grenache Noir, Syrah, Marsanne en Roussanne, cultiveren de Bories ook Sauvignon Blanc, Grenache Blanc, Grenache Gris, Merlot en Mourvèdre. Er wordt ook een VdP-label op instapniveau geproduceerd: Capucines.
Ollieux Romanis werkt momenteel aan een volledig organische status, waarbij herbiciden en pesticiden eind jaren negentig zijn verdwenen. 80% van de oogst gebeurt handmatig, wat uitzonderlijk is voor een dergelijk groot landgoed.