Domein

Loxarel
Naam Gaia de Loxarel
D.O. Penedès, Loxarel
Streek Catalunya, Spanje
Substreek Penedès
Type Witte Wijn
Smaak Licht en Fruitig
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Sauvignon Blanc 100 %  Drinkbaar vanaf 2018
Houdbaar t/m 2021
 

Wijnomschrijving

Gaia; moeder aarde in de Griekse mythologie, de oermoeder en basis van de natuur en het leven. Opnieuw een speelse verwijzing naar de biologische en biodynamische werkwijze van Loxarel. Een aromatische wijn waarin de karaktertrekken van de sauvignon blanc druif duidelijk naar voren komen. Bijgevallen door expressief tropisch fruit, tonen van citrus en een aangename kruidigheid. Een rijkelijke doch frisse wijn, waarin de volfruitige smaak mooi tegen wordt gehangen door aangename citrustonen en hinten van verse kruiden. Volledig in balans.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Ster cijfer 9Interessante figuur, die Josep Mitjans, de huidige eigenaar van Loxarel. De xarel-lo heeft voor hem geen geheimen. Naar verluidt maakte hij al zijn eerste duizend flessen cava (waarvoor deze druif een basis-ingrediënt vormt) toen hij zestien jaar was. Naar een identificatiebewijs werd klaarblijkelijk toen nog niet geïnformeerd. Op zijn eigen Loxarel ging hij - niet geheel toevallig, zie het anagram - ook met xarel-lo aan de slag om erg goed niet-mousserend wit te maken. En da's nog niet zo eenvoudig. Die druif is, als ie zich stil moet houden, een gediplomeerde slapjanus. Maar zie zijn, of beter gezegd, proef zijn xarel·lo 'Fermentado en Àmfores' en ontdek dat ie 'm behoorlijk wat doortastendheid en Ausdauer heeft bijgebracht. Thans onder kurk, Gaia, Moeder Aarde. Het symbool van vruchtbaarheid, de grootste godin aller tijden. De sauvignon blanc van dienst heeft een behoorlijk verantwoordelijkheid op de schoudertjes gekregen. Kan ze die dragen? Wederom dankzij wat amfora-inspanningen en sur lie-inzet luidt het antwoord (volmondig) 'ja.' En dat terwijl 'de wilde witte' in Spanje toch bepaald geen thuiswedstrijd speelt. Ondanks de verwoede pogingen die er met name in Rueda worden gedaan. Fascinerende blanco. Laid back exotisch, subtiele kruiderijen, zacht en fris, nergens nerveus of uit de sauvignon blanc-bocht vliegend, een breed spectrum aan zuren, delicate bitters, zacht appelig en een volstrekt ingetogen presentatie. Mitjans signaturedruif is de xarel-lo. Maar is dat wel zo? DGH editie: 2020

 

Loxarel

Loxarel werd opgericht in 1987. Uit de naam spreekt de waardering voor hun ‘signature’ druif; Xarel·lo. Voorafgaand aan de oprichting van Loxarel produceerd de gepassioneerde en innovatieve Josep Mitjans, de huidige eigenaar van het huis, op 16- jarige leeftijd al zijn eerste 1000 flessen Cava. Hij durfde het, na zijn studie oelologie aan, om een frisse wind door het familiebedrijf te laten waaien. Met een klein team wordt er biologisch en biodynamisch gewerkt. De visie om de druif en het terroir te laten spreken in de wijnen staat hierbij centraal. Het contact met én het respect voor de aarde, het terroir en de omgeving geven de wijnen puurheid, eigenheid en karakter. Ze vormen hiermee een mooie afspiegeling van de streek; Penedès in Catalunya. Waar het domein is gelegen in Vilobí del Penedès.