Domein

Montesecondo
Naam Montesecondo Il Rospo, IGT
Toscane, Montesecondo
Streek Toscane, Italië
Substreek Chianti
Type Rode Wijn
Smaak Rood Fruit en Fluweel Zacht
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Cabernet Sauvignon 100 %



  Drinkbaar vanaf 2019
Houdbaar t/m 2031
 

Wijnomschrijving

Hoewel Il Rospo is vervaardigd met de internationale en alom bekende druivenvariëteit cabernet sauvignon, is Montesecondo erin geslaagd een zeer verrassende wijn te maken. Het lokale karakter van Chianti en de expressie van het terroir zijn duidelijk aanwezig. De wijn heeft een mooie, krachtige structuur en veel body, zonder zijn zachtheid en fruitigheid te verliezen. Dit mede door het, voor Montesecondo zo kenmerkende, gebruik van cementen tanks bij het ouderingsproces. Florale tonen en vers rood fruit vermengen zich met een prettige, robuuske aardsheid.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Normaal cijfer 9-Domein dat ook chianti produceert maar hier cabernet sauvignon als wild card gebruikt. Dan reikt de duiding niet verder dan indicazione geografico typica maar dat staat een spannende rode niet in de weg. Opgevoed volgens de biodynamische regeltjes (maar nog niet gecertificeerd) en (dus) met niet-gecultiveerde gisten maar met de soorten die op de druif, in de wijngaard, en in de kelder rondhingen. Enfin, die hebben niet lopen lummelen. Rosso met van die nadrukkelijke vin nature-eigenschappen. Wild, ongeremd, tikje adhd, smijtend met ervaringen en gedachten. Aan kersen in rieten manden, zwarte bessen op omgewoelde aarde, truffelgesnuffel en nerveus trippelende zuren. DGH editie: 2020

 

Montesecondo

Het Italiaanse wijnhuis Montesecondo vindt zijn thuisbasis in het dorp San Casciano Val di Pesa in de befaamde wijnstreek Chianti, een gebied tussen Siena en Florence in de regio Toscane. Chianti is een klassiek wijngebied, echter maakt Silvio Messana geen klassieke stijl Chianti, in ieder geval niet de Chianti zoals die bekend was in de jaren 80 en 90 met de rietenmand om de fles heen. Nee, hij maakt hoogwaardige pure Chianti en daarnaast een aantal andere wijnen uit de streek met diezelfde puurheid en elegantie. In de wijngaard wordt biodynamisch gewerkt en in de kelder zo natuurlijk mogelijk. Silvio Messana, die het roer van zijn vader (oprichter in 1970) overnam werkt graag buiten de gebaande paden, met altijd een belangrijke vraag in gedachte; ‘Wat voor een soort wijn zal het terroir mij geven?’. Hiermee doelt hij op zijn visie om de vinificatie in te zetten als ondersteuning van de pure expressie van de druif en het terroir. Wat heeft de druivenstok nodig om het beste van de druif tot uiting te laten komen. Zijn werk geschiedt in harmonie met de aarde en omgeving en de invloeden van het terroir staan altijd centraal. De menselijke interventie bestaat vrijwel alleen uit het proces van ‘wijn maken’ an sich. Verder wordt de wijn zo puur mogelijk gelaten. In de onvoorspelbaarheid en complexiteit die dit met zich meebrengt ligt voor hem dan ook de charme voor het vak. Het domein verbouwd zijn druiven op twee wijngaarden. Hoewel op beide wijngaarden dezelfde variëteiten verbouwd worden, zorgen de verschillen in terroir (klimaat, bodem, ligging ten opzichte van de zon) voor verschillende kenmerken en eigenschappen. Tevens werkt hij in de kelder graag met Amfora's hierin is hij mede beinvloedt door Elisabeth Foradori de befaamde wijnmaker uit Alto Adige die een goede vriend en adviseur van Silvio is. Wij zijn overigens niet de enige die gecharmeerd zijn van zijn wijnen; Antonio Galloni, de eigenaar van Vinous, schreef het volgende over zijn wijnen:
 "Montesecondo was one of the highlights of my july tastings. The wines I saw were distinctive and full of character. Sustainable farming practices and minimalist approach in the cellar yields wines that really speak with personality. The 2018 Sangiovese shows tons of youthful allure, while the 2017 Chianti Classico is one of the finest wines I have tasted yet from this challenging harvest. Readers should make a point of checking out these wines from Montesecondo and proprietor Silvio Messana" - Antonio Galloni