Domein

Château Ollieux Romanis
Naam Capucine Rosé
Sud de France
Streek Zuid Frankrijk
Substreek Sud de France
Type Rosé
Smaak Licht en Fruitig
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Grenache Gris 35 %
Cinsault 30 %
Grenache Noir 35 %

  Drinkbaar vanaf 2019
Houdbaar t/m 2020
 

Wijnomschrijving

Frisse en zuivere rosé met in de aanzet kleine bosaardbeitjes en wat peredrups. In de lengte veel fraicheur met op het eind toch dat kleine vetje wat kenmerkend is voor de rosé's van dit huis.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Rosé 8,5Charmante Capucine uit Corbières is aan een nieuw oogstjaar begonnen. Oogt als een witte wijn met een opvlieger. Inhoudelijk gelukkig klaterfris en droog. Transparant en verlegen rood fruit. Maar manifesteerde zich nadrukkelijk bij de rouget met pistou en Thaise basilicum die mevrouw Hamersma had gemaakt. ‘Da’s zo Zuid-Frans, dat kan toch niet anders dan bij elkaar passen,’ oordeelde zij al op voorhand. Ze had gelijk. Daarom hou ik ook van d’r. DGH editie: 2018

 

Château Ollieux Romanis

Ollieux Romanis ligt in Boutenac, één van de weinige Cru’s in de regio, net ten zuiden van het dorp Corbières in de Languedoc. Met een oppervlakte van ongeveer 130 hectare is het één van de grootste particuliere wijnhuizen in Corbières. Het domein kent een rijke geschiedenis. In de Romeinse tijd heeft het eerst als boerderij voor o.a. granen en olijven gefungeerd, waarna in de 11e eeuw de eerste wijnstok werd geplant. Tegenwoordig is het eigendom van de familie Bories, die zich zo'n 200 jaar geleden in Les Ollieux heeft gevestigd. Pierre Bories wordt bijgestaan ​​door wijnmaker Jean-Pierre Amiques. Er zijn een aantal zeer interessante en ongewone bodemsoorten te vinden op het domein, waaronder mediterrane rode klei, zandsteen en puddingstone. Naast Carignan, Cinsault, Grenache Noir, Syrah, Marsanne en Roussanne, cultiveren de Bories ook Sauvignon Blanc, Grenache Blanc, Grenache Gris, Merlot en Mourvèdre. Er wordt ook een VdP-label op instapniveau geproduceerd: Capucines.
Ollieux Romanis werkt momenteel aan een volledig organische status, waarbij herbiciden en pesticiden eind jaren negentig zijn verdwenen. 80% van de oogst gebeurt handmatig, wat uitzonderlijk is voor een dergelijk groot landgoed.