Domein

Juan Carlos Sancha
Naam Ad Libitum Maturana Tinta
Rioja, Juan Carlos Sancha
Streek Rioja, Spanje
Substreek Baños de Río Tobía
Type Rode Wijn
Smaak Rood Fruit en Fluweel Zacht
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Maturana Tinta 100%  Drinkbaar vanaf 2020
Houdbaar t/m 2029
 

Wijnomschrijving

Ad Libitum, naar believen! Juan Carlos Sancha doet het even anders in Rioja. Waar de meeste wijnmakers kiezen voor de blauwe tempranillodruif, kiest hij ervoor deze juist niet aan te planten. Hij slaat duidelijk een andere weg in en geeft de voorkeur aan het inheemse druivenras Maturana, waar hij zowel een blauwe als witte variëteit van verbouwt. En met succes. Intens van kleur. In de geur tonen van specerijen, chocolade en iets floraals. En, zoals typerend voor wijnen van dit druivenras, aroma's van groene peper. Rijkelijk en vol, prachtig in balans met een aangename frisheid en zijdezachte tannines, uitmondend in een lange finale. De wijn heeft 11 maanden gerijpt in eikenhouten vaten van nieuw Frans hout. Een wijn van ongekende hoogte. Tim Atkin beoordeelde oogstjaar 2016 van deze wijn met 93 punten.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Normaal cijfer 8,5 DGH editie: 2019

 

Juan Carlos Sancha

Bodega Juan Carlos Sancha verbouwt zijn druiven in Rioja Alta, een van de bekendste wijnproducerende regio's van Spanje. Het domein is gevestigd in de stad Baños de Río Tobía in Rioja Alta en wordt gerund door Juan Carlos Sancha. Hier cultiveert hij vijf hectare land langs de grens van D.O.Ca. Rioja, in de koelste zone van deze streek. Daarnaast is Juan ook een zeer gewaardeerd professor oenologie aan de universiteit van La Rioja. Deze koelere locatie in de Najerilla-vallei, draagt ​​bij aan de hoge kwaliteit van de wijnen. Juan Carlos kiest ervoor om in zijn wijngaarden  voornamelijk minderheidsvariëteiten zoals Tempranillo Blanco, Maturana Tinta, Maturana Blanca aan te planten. Dit zijn variëteiten die hij en zijn universitaire collega Fernando Martinez de Toda ontdekten, van vergetelheid redden en vervolgens verder ontwikkelden. Zo is hij ook de enige in Rioja die geen blauwe Tempranillo heeft aangeplant.
De wijngaarden zijn hoog gelegen in de koele Najerilla-vallei. Daarnaast kenmerkt de wijngaard zich door een zeer dichte beplanting (5.000 wijnstokken per hectare, uitzonderlijk voor wijngaarden in Rioja) en arme kalkrijke bodems. Deze factoren zorgen voor een geringe druivenproductie met als gevolg daarvan een hogere sapconcentratie die bijdraagt aan de complexiteit van de wijnen. Wat ook bijdraagt ​​aan de kwaliteit van de druiven zijn de locatie van de wijngaarden op de zuidelijke heuvels en de hoge leeftijd van de stokken. Deze kan oplopen tot wel 100 jaar oud.