Domein

Nicolas Joly
Naam Coulée de Serrant
Loire, Nicolas JOLY
Streek Loire
Substreek Savennières
Type Witte Wijn
Smaak Rijk en Mineraal
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Chenin Blanc 100%  Drinkbaar vanaf 2018
Houdbaar t/m 2026
 

Wijnomschrijving

Joly's biodynamische werkwijze resulteert in een prachtige wijn. Een diepe gele kleur. In de geur fruitige aroma's; rijp geel fruit, steenfruit en tonen van exotisch fruit komen je tegemoet. Frisheid gecombineerd met florale tonen en tonen van karamel, honing en zachte specerijen waar een lichte mineraliteit doorheen dringt. Heldere smaken met een prachtige concentratie en een zijdezacht mondgevoel. Een verrassende wijn die zich leent voor een ontdekkingstocht. Complex met een prachtige balans.
 

Nicolas Joly

De appellatie Coulée de Serrant is in zijn geheel eigendom van de Joly familie. Deze AOC van zeven hactare bestaat al sinds 1130, toen het werd aangeplant door Cisterciënzeronniken. Het gebied is altijd bestemd geweest voor wijnmakerij.
De wijnen behoren tot de top van de witte wijnen. Daarnaast bezit de familie ook wijngaarden in de appellatie Savennières en Savenièrres Roche aux Moines. In alle drie de appellaties planten zij de Chenin druif aan. 

Sinds 1984 werkt de familie Joly biodynamisch. Nicolas Joly, de eigenaar van het perceel, wordt dan ook wel ‘de koning van de biodynamie’  genoemd. Biodynamie streeft naar een natuurlijk evenwicht in de wijnbouw. Joly geeft aandat de wijn als het ware zichzelf maakt. Door het mijden van chemische middelen en het in acht nemen van kosmische invloeden worden druiven verkregen met zeer pure en intense smaken. Bemesting vindt plaats met mest van eigen gehouden koeien en er groeien tal van verschillende inheemse plantensoorten. Dit gaat de negatieve effecten van monocultuur tegen. Schapen voeden zich met de verschillende plantensoorten en dragen hiermee op natuurlijke wijze bij aan de bemesting. Bij slakkenplagen worden kippen ingezet. Ziektes van de druivenplanten worden tegen gegaan met een kleine hoeveelheid koper of melk en waar nodig bestreden met extracten van medicinale planten.

De druiven worden zeer rijp geplukt, wanneer ze licht aangetast zijn door botrytis (edele rotting), om alle aroma’s van de druif vrij te laten komen. Hierna vindt droge vinificatie plaats.