Domein

Lagravera
Naam Onra Blanc
Costers del Segre, Lagravera
Streek Lleida, Spanje
Substreek Costers del Segre
Type Witte Wijn
Smaak Rijk en Mineraal
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Grenache Blanc 70%
Sauvignon Blanc 30%


  Drinkbaar vanaf 2018
Houdbaar t/m 2028
 

Wijnomschrijving

De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van 14 verschillende percelen, die allemaal biologisch worden verbouwd en waar leemachtige bodems voorkomen. Het klimaat wordt gekenmerkt door de sterke temperatuurcontrasten tussen koude winters en hete zomers. De druiven worden handmatig geoogst en worden tot driemaal toe aan selectie onderworpen. De druiven krijgen een koude inweking van ongeveer 10 uur alvorens ze worden geperst. Voor de fermentatie gebruikt men inheemse gisten. De wijn rust vijf maanden op zijn lie met regelmatige battonage, in roestvrijstalen tanks. Het resultaat: Een intense kleur en fruitige aroma's met tonen van citrus en steenfruit in de hoofdrol. Hoe meer zuurstof er bij de wijn komt, hoe meer aroma's zich ontvouwen. Mineraliteit, getoast brood, gebak en tropisch fruit komen aan bod. Vol en fris zijn in balans met kruidige tonen, citrus en rijp fruit.
 

Lagravera

In Catalunya, op zo’n 120 kilometer ten westen van Barcelona vindt men het Denominació  d’Origen (D.O) Costers del Segre. Letterlijk vertaald ‘oevers van de Segre’, één van de zijrivieren van de Ebro. Costers del Segre bestaat uit vier gebieden liggende rondom Lleida/ Lérida. Het domein van Lagravera ligt in het zuiden van de D.O. en het is er, in tegenstelling tot de rest van het gebied, zeer vlak. De D.O. wordt gedomineerd door de industrie van Cava en mousserende wijnen. De  nabijgelegen Pyreneeën dragen bij aan een continentaal klimaat; hete zomers en koude winters. De wijngaard van Lagravera strekt zich uit over 11,3 Hectare en is gemaakt in een oude gravelpit. De druivenstokken zijn altijd al biologisch onderhouden en worden nu ook biodynamisch gecultiveerd. Alle kruiden en planten die vereist zijn voor het maken van diverse biodynamische preparaten worden hier zelf verbouwd. Voor de productie van de ‘La Pell’ wijn gebruikt men druiven van een wijngaard enkele kilometers verderop. Dit gebied is beduidend heuvelachtiger en de wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 125 jaar. De wijnmakerij bezit een speciale Amfora ruimte en men werkt gedurende het gehele vinificatie proces zo natuurlijk mogelijk. Het wijnhuis is vernieuwend en vooruitstrevend in het biodynamisch werken. Er wordt zowel gewerkt met tal van inheemse druivenrassen, als ook met internationale rassen.