Domein

Lagravera
Naam Onra Negre
Costers del Segre, Lagravera
Streek Lleida, Spanje
Substreek Costers del Segre
Type Rode Wijn
Smaak Rood Fruit en Fluweel Zacht
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Garnacha Tinta 75 %
Cabernet Sauvignon 25 %


  Drinkbaar vanaf 2018
Houdbaar t/m 2028
 

Wijnomschrijving

Voor Onra Negre worden druiven gebruikt van 14 verschillende plots. De grond hier is rijkelijk beplant met bloemen en kruiden en kent daardoor een levendige biodiversiteit. De wijn is kersenrood met een paarse gloed. Aroma's van rood fruit, granaatappel en pruim. In de aanzet rijpe tonen en een lichte houttoets. De wijn is iets vlezig, de tannines zijn rijp en zijdezacht. In de smaak rood fruit en een mentholachtige frisheid. In balans en met een rijkelijke finale.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Normaal cijfer 9Fruitbom. Zoetsensatie. Intense kersenneus. Krentjes. Overrijpe vijgen. Kokosmakronen. Komt, eenmaal in de mond genomen, met een serieuzer verhaal. Cassis, koffiebonen, lederhosen en tabaksblad. Blijkt uit de stal van Lagravera die ook de fluwelen Vi Natural 2016 maakt. Een wijnpsycholoog zou zeggen dat Ónra wat feller in z’n fruitexpressie zit, en wat vanilletrekjes heeft overgehouden aan zijn opvoeding. Perfecte wijn voor iemand die op zoek is naar een wat oudere suikeroom. DGH editie: 2019

 

Lagravera

In Catalunya, op zo’n 120 kilometer ten westen van Barcelona vindt men het Denominació  d’Origen (D.O) Costers del Segre. Letterlijk vertaald ‘oevers van de Segre’, één van de zijrivieren van de Ebro. Costers del Segre bestaat uit vier gebieden liggende rondom Lleida/ Lérida. Het domein van Lagravera ligt in het zuiden van de D.O. en het is er, in tegenstelling tot de rest van het gebied, zeer vlak. De D.O. wordt gedomineerd door de industrie van Cava en mousserende wijnen. De  nabijgelegen Pyreneeën dragen bij aan een continentaal klimaat; hete zomers en koude winters. De wijngaard van Lagravera strekt zich uit over 11,3 Hectare en is gemaakt in een oude gravelpit. De druivenstokken zijn altijd al biologisch onderhouden en worden nu ook biodynamisch gecultiveerd. Alle kruiden en planten die vereist zijn voor het maken van diverse biodynamische preparaten worden hier zelf verbouwd. Voor de productie van de ‘La Pell’ wijn gebruikt men druiven van een wijngaard enkele kilometers verderop. Dit gebied is beduidend heuvelachtiger en de wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 125 jaar. De wijnmakerij bezit een speciale Amfora ruimte en men werkt gedurende het gehele vinificatie proces zo natuurlijk mogelijk. Het wijnhuis is vernieuwend en vooruitstrevend in het biodynamisch werken. Er wordt zowel gewerkt met tal van inheemse druivenrassen, als ook met internationale rassen.