Domein

Château Ollieux Romanis
Naam Ollieux Romanis Blanc "Cuvée Classique"
Corbières
Streek Languedoc
Substreek Corbières
Type Witte Wijn
Smaak Intens en Romig
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Roussanne 45 %
Marsanne 45 %
Grenache Blanc 10 %

  Drinkbaar vanaf 2018
Houdbaar t/m 2022
 

Wijnomschrijving

Deze aromatische wijn, waarin peer, nectarine en exotisch fruit als banaan -vermengd met de geur van witte bloemen- het glas vult. In de smaak een hint van abrikoos en marsepein. Dit is het zoveelste bewijs van de kwaliteit van Ollieux Romanis en haar equipe. De wijn is spannend en fris en heeft een aangename intense afdronk. De bekende wijnschrijver Harold Hamersma beoordeelde in zijn laatste boek deze wijn met een cijfer 8,5.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Wit 8,5Witte corbières. Je ziet het niet vaak. En je drinkt het daardoor waarschijnlijk nog minder. Maar doe jezelf niet tekort. Laat de zuidzon schijnen, die is daar toch doende. Zorgt voor gul en zacht-kruidig wit. Ik zei het reeds: mooi met wat eenkennige exotische vruchten, gedroogde abrikoos en opvallend fijnbesnaarde zuren. Risotto met vis of groenten is in aantocht. DGH editie: 2019

 

Château Ollieux Romanis

Ollieux Romanis ligt in Boutenac, één van de weinige Cru’s in de regio, net ten zuiden van het dorp Corbières in de Languedoc. Met een oppervlakte van ongeveer 130 hectare is het één van de grootste particuliere wijnhuizen in Corbières. Het domein kent een rijke geschiedenis. In de Romeinse tijd heeft het eerst als boerderij voor o.a. granen en olijven gefungeerd, waarna in de 11e eeuw de eerste wijnstok werd geplant. Tegenwoordig is het eigendom van de familie Bories, die zich zo'n 200 jaar geleden in Les Ollieux heeft gevestigd. Pierre Bories wordt bijgestaan ​​door wijnmaker Jean-Pierre Amiques. Er zijn een aantal zeer interessante en ongewone bodemsoorten te vinden op het domein, waaronder mediterrane rode klei, zandsteen en puddingstone. Naast Carignan, Cinsault, Grenache Noir, Syrah, Marsanne en Roussanne, cultiveren de Bories ook Sauvignon Blanc, Grenache Blanc, Grenache Gris, Merlot en Mourvèdre. Er wordt ook een VdP-label op instapniveau geproduceerd: Capucines.
Ollieux Romanis werkt momenteel aan een volledig organische status, waarbij herbiciden en pesticiden eind jaren negentig zijn verdwenen. 80% van de oogst gebeurt handmatig, wat uitzonderlijk is voor een dergelijk groot landgoed.