Domein

Domaine Galetis
Naam Filet Mignon
Vin de France
Streek Zuid Frankrijk
Substreek Vin de Pays de la Cité de Carcassonne
Type Rode Wijn
Smaak Licht en Fruitig
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Carignan 100%  Drinkbaar vanaf 2018
Houdbaar t/m 2020
 

Wijnomschrijving

Ooit was Carignan het meest aangeplante druivenras van Frankrijk. Dit ras is makkelijk te cultiveren en levert hoge opbrengsten. Maar dit kwam niet altijd ten goede van de kwaliteit en zo kreeg dit ras een slechte reputatie, met als gevolg dat veel van de aanplant werd gerooid in de jaren 90. Gelukkig waren er nog altijd een aantal wijnboeren die geloofden in de potentie van deze druif. We komen hem veel tegen in Zuid-Franse blends en zo af en toe ook in een monocépage. Wijnen van oude carignan wijnstokken leveren een zachte en frisse wijn met veel rood fruit, zoals ook deze Vin de France. Een verrassend glas met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding!
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Ster cijfer 8,5Filet Mignon van een fikse stier die staat afgebeeld op het etiket in een techniek zoals je die ook wel bij ambachtelijke slagers aan de wand ziet hangen. Toch gaan we het eerst over een melkkoe hebben: de carignan. Zuiddruif die voornamelijk werd ingezet omdat ie zo fijn uit de hand at en daar uit dankbaarheid zonder morren enorme opbrengsten tegenover stelde. Een nadeel: het was veel maar het stelde kwalitatief allemaal ook niet veel voor. Slootrood. Saaisap. Onvinteressant (en ja, die v hoort daar te staan als schreeuwt de automatische correctie dat het fout is). Enfin, zodoende werd met name in de jaren negentig heel veel carignan gerooid onder het motto 'geen bulk maar beter.' Een aantal eigenwijze boeren bleef echter in de druif geloven. Soms ten onrechte. Soms terecht. Wat dat betreft ie er een vergelijking met de Spaanse bobal te maken. Flutdruif. Verguisd. Gedoodverfde goedkope rosé-leverancier. Maar ook, in Spanje blijkt in sommige gevallen: proef nou toch 's...Terug naar deze carignan uit het Franse zuiden. Fijn dat deze rooie niet gerooid is. Kruidig, stevig en grondstoffelijk sap. Niet weggedoezeld in het zonnetje maar alert en kwiek. Presenteert een volle pruim, dikke kersen en rijpe bessen, smeert de tannines uit zonder streng te worden. En zou inderdaad wel een biefstukje blieven. Ofschoon ook de vegaburger er rustig een vegaburger bij kan serveren. DGH editie: 2020

 

Domaine Galetis

Domaine Galétis heeft de in de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd als leverancier van kwalitatief hoogwaardige wijnen uit de Languedoc. Het nog vrij jonge en dynamische huis heeft in 14 jaar een duidelijke stempel weten te drukken binnen de categorie wijnen waarvan je iedere dag wel een glas wilt drinken. En dat is niet zo verwonderlijk. De kwaliteit is onberispelijk en heel constant, terwijl de prijs/kwaliteitverhouding fantastisch is.  Het Domaine behoort tot één van de vooraanstaande wijnbedrijven in Zuid Frankrijk. De cépage (= wijn van 1 druivensoort) wijnen van dit Domaine zijn zeer karakteristiek en als zodanig duidelijk herkenbaar. Mede door de moderne vinificatiemethodes ontstaan wijnen met veel finesse en een maximum aan geur en smaak. Naast vele particuliere relaties is het met name de zo kritische topgastronomie die meer en meer overschakelt op de wijnen van Domaine Galétis en deze wijnen schenkt als de betere huiswijn. 

Domaine Galétis ligt bij het prachtige dorpje Carcassonne met in totaal 122 hectare wijngaard. De wijngaarden liggen op de mooiste hellingen in de Languedoc waar de druiven overdag volop genieten van de Mediterrane zon en 's avonds van de Atlantische zeewind die zorgt voor de afkoeling. De stenen in de wijngaard geven in de koude nachten hun warmte af aan de druivenstokken. Zowel de witte als de rode wijnen zijn zeer verfijnd en zeer karakteristiek.