Domein

Gratavinum
Naam Gratavinum "2PiR"
Priorat
Streek Catalunya, Spanje
Substreek Priorat
Type Rode Wijn
Smaak Zwart Fruit en Rijk
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Grenache Noir
Carignan
Syrah
Cabernet Sauvignon
  Drinkbaar vanaf 2018
Houdbaar t/m 2024
 

Wijnomschrijving

Diep paars met robijnrode tinten. Aromatische intensiteit en complexiteit met expliciete aanwezigheid van geconserveerd rood fruit en getoast hout. De aanzet is zacht, maar deze verandert met ongepolijste rijpe tannines, samen met een mooie concentratie en goede zuurgraad. Fruitige tonen met een mineraal karakter aan het einde van de mond. Lange en frisse afdronk. De wijn heeft 14 maanden in nieuw en tweedejaars vaten van zowel Frans als Hongaars eiken gerijpt.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Rood 8,5Gratavinum in het hogere deel van Priorat werkt sinds 2003 biodynamisch. Gebruiken voor de opvoeding van hun wijnen fusten, amfora’s en zogenaamde demijohns – dat zijn van die glazen flessen die je weleens aantreft in de kelders van oude vakantiehuisjes. Maar deze blend mocht lekker in een paar soorten hout rijpen. Krijg je wijn volgens de cirkelformule. Pruimvormig. Maar zou ik ’m ‘rond willen noemen? Lijkt wat al te makkelijk. Er zitten zeker wel wat rauwe randjes aan deze 2πr; zurenpiekjes, tabakskruimels, kersenpitjes. Een ovaal misschien? DGH editie: 2019

 

Gratavinum

In de hoger gelegen gedeeltes van Priorat vinden we Gratavinum, het domein van de familie Cuisine waaronder ook de befaamde huizen Pares Balta (Peñedes) en Dominio Romano (Riberadel Duero) vallen. Gratavinum is in 2000 opgericht en dus
nog een relatief jonge speler. Samen met wijnmaker Jordi Fernandez wordt hier sinds 2003 volgens de biodynamische leer gewerkt. Dat houdt in; geen pesticiden of meststoffen en geen kunstmatige irrigatie. Schapen bemesten hier de grond en bijen bestuiven de wijnstokken tijdens het bloeiseizoen. Ook het terroir speelt een zeer grote rol bij dit domein en wordt weerspiegelt in de wijnen. Priorat is een regio met gronden die rijk zijn aan Llicorella; een soort leisteen bestaande uit verdikte kleisedimenten die de wijnen een mineraal karakter geven. Zelf noemt Fernandez de stijl van het huis Neotraditioneel; herkenbaar Priorat door rijke, stevige en minerale wijnen, maar dan wel met de toepassing van moderne technieken. Naast fusten gebruikt men hier ook Amfora’s en Demijohns voor de opvoeding van de wijnen.