Domein

Domaine Daniel Bouland
Naam Côte de Brouilly, "Cuvée Mélanie"
Domaine Daniel Bouland
Streek Beaujolais
Substreek Brouilly
Type Rode Wijn
Smaak Rood Fruit en Fluweel Zacht
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Gamay 100%  Drinkbaar vanaf 2018
Houdbaar t/m 2022
 

Wijnomschrijving

Een speciale Cuvée genoemd naar zijn dochter Mélanie. En speciaal is ie; de stokken zijn maar liefst 70 jaar oud en staan op slechts een halve hectare aangeplant, op de vulkanische heuvels van Brouilly. Het rendement is laag waardoor een intense wijn ontstaat. Zwart fruit en een elegante mineraliteit verpakt in een niet al te zwaar jasje. De wijn is heel puur zoals Daniël graag zijn cru's maakt met impressies van vijgen, bosbessen en paarse viooltjes, licht getoast en speels. Geen limonade maar Beaujolais met karakter en een feest op tafel. Dochter Mélanie mag al graag mee proeven.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Normaal cijfer 8Mis en bouteille par ‘earl Daniel Bouland’. Blijkt geen graaf uit Beaujolais, maar te staan voor Exploitation Agricole à Responsabilité Limitée. In het algemeen: fruitige oldskool-Beaujolais die nog kan liggen. Maar dat gaat niet gebeuren, vermoed ik. Makkelijk drinkbare Côte de Brouilly, op een steenworp afstand van Château Thivin, de ‘benchmark’ van de cru. Rozen, violen, zwart fruit en een klein pepertje. Flink stuk ranker dan vorige oogst. DGH editie: 2018

 

Domaine Daniel Bouland

Daniel Bouland behoort tot het selecte gezelschap van "rising stars" in de Beaujolais. Zijn als weergaloos mooi omschreven Morgon, door internationale wijncritici geroemd om zijn "old school" wijnmaken, wordt gemaakt van handgeoogste druiven van zeer oude Gamay stokken in de lieux dits (dorpsdeel/gehuchtje) Douby, Côte de Py en Delys. Daniel maakt wijn voor de toekomst en adviseert vijf jaar opleggen om de intensiteit en minerale nuances volledig in het glas tot uiting te laten komen. Geen kunstgrepen, de druif is voor hem het ruwe materiaal. Kleine rendementen, geen filtratie, Beaujolais in zijn puurste vorm.

Zo ook zijn verleidelijke Chiroubles. De wijngaarden liggen circa 400 meter boven de zeespiegel en Chiroubles is met 400ha in totaal een kleine appellatie ingeklemd tussen Morgon en Fleurie. De puurheid spat er van af. Een combinatie van wilde aardbeien en frambozen verpakt in een zijdezachte frisheid, die je smaakpapillen doet verlangen naar de volgende slok.