Domein

Domaine Pataille
Naam Marsannay Rouge
Pataille
Streek Bourgogne
Substreek Bourgogne
Type Rode Wijn
Smaak Rood Fruit en Fluweel Zacht
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Pinot Noir 100%  Drinkbaar vanaf 2017
Houdbaar t/m 2021
 

Wijnomschrijving

Wat is dit een lekker glas wijn. Levending en vol energie. Een verrukkelijke streling van de smaakpapillen. De stijl van Sylvain is in deze mooie wijn duidelijk te herkennen. Rijp zwart fruit vol kracht, nooit stroef en geen hinderlijke zuren. Zacht als een fluwelen handschoen. In één woord; super.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Rood 8,5Marsannay, een piepkleine appellatie in de Côte de Nuits. Is vooral beroemd om uitstekende rosé, maar er komt ook mooi rood vandaan. Waarvan akte: de licht notige, braam-frambozige en biodynamische van Jean-Louis Trapet uit Gevrey-Chambertin. Heeft de tannines thuis gelaten, maar met lekker pittig pepertje om de boel op te spicen. DGH editie: 2019

 

Domaine Pataille

Één van de weinige plaatsen in de Côte de Nuits waar je nog goede wijngaarden kunt pachten is in Marsannay. Dat was het grote geluk voor de jonge Sylvain Pataille die zo zonder grote middelen maar met veel talent en toewijding zijn droom kon waarmaken om een Bourgogne domein te stichten. Van één hectare die hij kon huren in 1999 is het domein nu uitgebreid naar 14 hectare. Sylvain zette zijn wijndorp eigenhandig op de kaart met de oprichting van Domaine Sylvain Pataille in 2001.
Hij komt niet uit een echte wijnmakersfamilie. Echter bezat zijn opa 0,2 ha voor eigen gebruik en Sylvain was daar vaak tussen de wijnstokken te vinden. Op zijn 14e ging hij naar de wijnschool in Beaune en studeerde als oenoloog af aan de Universiteit van Bordeaux. Sylvain Pataille werd 'oenologue-conseil' voor een aantal topdomeinen maar wilde vooral “iets” voor zichzelf. ‘’Ik ben geboren om wijn te maken. Als je wijn voor anderen maakt wordt het nooit van jou’’, aldus Sylvain. Met zijn eigen domein waar hij volledig overschakelde naar biodynamische wijnbouw kon hij dan ook zijn droom waarmaken. Ondanks zijn technische bagage gaat hij vooral intuïtief te werk in de kelder. Per wijngaard varieert het percentage              ' vendange entière' (niet ontsteelde trossen) en ook het percentage nieuw eiken voor de élevage. Door zo weinig mogelijk interventie (biodynamische wijnbouw, geen chaptalisatie, natuurlijke gisten, zachte extractie) en heel veel respect voor het terroir resulteert dit in Bourgognes met klasse, verfijning en diepte. Geen moderne stijl, geen oude stijl maar simpelweg tijdloze elegantie die nog altijd op zo weinig plekken ter wereld met eenzelfde precisie en intensiteit kan worden gemaakt als in de 'Côte de Nuits'. Zijn wijnen zijn puur, vol vitaliteit en zoals het toonaangevende wijnmagazine Decanter schrijft: 'terroir-driven en very impressive.' De Bruijn Wijnkopers mag deze super getalenteerde wijnmaker exclusief vertegenwoordigen op de Nederlandse markt.