Domein

Domaine Vincent Dureuil-Janthial
Naam Bourgogne Pinot Noir
Domaine Vincent Dureuil-Janthial
Streek Bourgogne
Substreek Rully
Type Rode Wijn
Smaak Rood Fruit en Fluweel Zacht
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Pinot Noir 100 %  Drinkbaar vanaf 2017
Houdbaar t/m 2022
 

Wijnomschrijving

De Pinot Noir is de basisdruif van alle rode Bourgognes. Er worden fantastische wijnen van gemaakt in beroemde dorpen als Volnay, Gevrey-Chambertin en Vougeot. Vincent Dureuil-Janthial maakt er een voorbeeldige Pinot Noir van, maar wel met fruit uit wijngaarden in beroemde gemeenten als Puligny- Montrachet en Nuits-Saint-Georges. Een simpele Pinot Noir dus? Geenszins! En spatzuivere rode Bourgogne. Verleidelijk kersenfruit in de smaak met een boers tintje. Sappig en mondvullend en vol vitaliteit.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Rood 8+Vincent Dureuil-Janthial maakt wijn in Rully. Een appellatie in Bourgogne die altijd in de schaduw staat van bobo’s als Puligny-Montrachet en Meursault. Maar zoals de importeur terecht opmerkt: een goed gemaakte Rully is een stuk aangenamer in prijs dan zijn beroemde buren. Vincent oogst in tegenstelling tot de andere producenten in Rully handmatig en bewerkt zijn grond volgens de inzichten van Rudolf Steiner. Het toonaangevende wijnmagazine Bourgogne Aujourd’hui zette hem met een straatlengte afstand op nummer 1. Ik kan alleen maar instemmend knikken. Boersige besjes. Tuimelende jonge kersen. Schone, bescheiden wijn. DGH editie: 2018

 

Domaine Vincent Dureuil-Janthial

Rully is misschien wel onderbelicht en moet het opnemen tegen beroemde wijnen als Puligny-Montrachet en Meursault. Echter een goed gemaakte Rully is een stuk aangenamer in prijs dan zijn beroemde buren. Vincent Dureuil-Janthial maakt wijnen van zijn appellatie zo goed dat het toonaangevende wijnmagazine Bourgogne Aujourd'hui hem met een straatlengte afstand op nummer 1 zet. Waar Rully voor 90% met de machine oogst, oogst hij handmatig en zijn sinds 2012 al zijn wijnen gecertificeerd "biodynamisch". Tijdens ons laatste bezoek in maart 2013 proefden wij verrukkelijke series waarin de loepzuivere stijl en verfijnde textuur ons deed watertanden. Dit is Bourgogne voor de liefhebber met een ideale prijs/kwaliteit verhouding. Vincent is een jonge wijnmaker die het Domaine van zijn vader heeft overgenomen. Hij leidt het Domaine op zijn eigen wijze. Vincent is goed in zowel het maken van witte als rode wijnen, hetgeen vrij bijzonder is in de Bourgogne. Naast de grote rij wijnen die hij in de Chalonnais maakt komt er van zijn kundige hand ook een prachtige Nuits Saint Georges, welke in de Côtes de Nuits te vinden is. Deze 1e Cru 'Clos des Argillières' is van zeer hoog niveau.

Wij kregen een prachtig podium in de Telegraaf 27-9-14 van Pieter Nijdam die melding maakte van een vergelijkende proeverij in het Franse wijnblad La Revue du Vin de France. Daarin keurden collega wijnschrijvers enkele wijnen van prestigieuze huizen naast een aantal kleinere Bourgognes uit minder bekende appellations. De grote verrassing was de Rully 1e Cru le Meix Cadot van Domaine Dureuil-Janthial. Notitie: Pure finesse met tonen van citrus, peer, hazelnoot en een tikje honing in de afdronk. Een van 's werelds mooiste witte wijnen.