Domein

Domaine Cady
Naam Anjou Blanc
Domaine Cady, Loire
Streek Loire
Substreek Anjou
Type Witte Wijn
Smaak Droog en Fris
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Chenin Blanc 100%  Drinkbaar vanaf 2016
Houdbaar t/m 2018
 

Wijnomschrijving

Wat een prachtige en heldere lichtgele kleur heeft deze wijn. Hij fonkelt je tegemoet in het glas. De geur van witte bloemen met daarbij de tonen van citrusfruit die zich daar iets later aan toevoegen, vormt als geheel in de neus een mooi aroma. Ook in de smaak vinden we deze fruitige karakteristieken van de Chenin Blanc terug en de frisse en strakke lijn in de wijn brengt zo een perfecte balans in het geheel. "Rond het riviertje Layon, in Anjou, maakt Alexandre Cady – samen met pa Philippe eigenaar van 28 hectare biologisch bewerkte wijngrond – van de chenin blanc behalve zoete witte wijnen ook droge. Waaronder de verrukkelijke voorjaarswijn Cady 2015.’t Is een opwekkend wijn met elegantie (mede dankzij een bescheiden12 procent alcohol), frisse citrus zoals grapefruit, enigszins gestijld als een Sauvignon Blanc maar dan niet grassig."
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: ster 9+Sluit u voor mijn plezier de ogen even. Stelt u zich een benauwde septembernamiddag in de Loire voor. U snakt naar wat verkoeling. Nu leid ik u naar een enorme appelboomgaard. Overal waar u kijkt: appelbomen. De takken zwichten onder het gewicht van de rijpe vruchten. Opeens betrekt het. U wordt overvallen door een wolkbreuk van tropische omvang. Instant verkoeling. Dikke druppels. En dan… snuift u de lucht op. Dat. In deze fl es Chenin. En u bent weer hier. In jubelstemming. DGH editie: 2018

 

Domaine Cady

De wijngaarden van Coteaux du Layon liggen rond het gelijknamige riviertje de Layon. Door de speciale klimatologische omstandigheden ontstaat door de combinatie van warmte en vochtigheid Botrytis Cinerea, oftewel pourriture noble oftewel edele rotting. De wijnen winnen dan enorm aan concentratie en aromatische componenten.

Naast deze weelderige zoete wijn maakt Cady ook een droge versie eveneens van 100% Chenin druiven, de Cheninsolite. Deze aromatische wijn is bijzonder geschikt voor culinaire gerechten met bijzondere smaken, een ware uitdaging voor de gedreven kok én sommelier. In Zuid-Afrika is de Chenin een veel gebruikte druif maar met een geheel andere smaakbeleving dan de Chenin uit de Loire, die hier veel ijlere en strakkere wijnen voortbrengt. Een wijn voor de meer ervaren wijngenieter. 

Op het domein Cady werken Philippe en zijn zoon Alexandre met veel respect voor de natuur. Sinds de oprichting in 1927 staat nu de vierde generatie aan het roer.