Domein

Domaine A&P de Villaine
Naam Bouzeron Aligoté
Domaine de Villaine
Streek Bourgogne
Substreek Bouzeron
Type Witte Wijn
Smaak Rijk en Mineraal
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Aligoté 100 %  Drinkbaar vanaf 2016
Houdbaar t/m 2021
 

Wijnomschrijving

Deze bijzondere witte Bourgogne gemaakt van de Aligoté druif onderscheidt zich van alle andere Aligoté wijnen door zijn prachtige minerale structuur waarin impressies van honing, citrus en een vleugje estragon. Prachtig in balans met een "crispy" smaak. Een top biologisch-dynamische wijn gemaakt door de equipe van Aubert de Villaine de grote man achter het fameuze Domaine de Romanée Conti.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Normaal cijfer 8,5Bouzeron doet niet mee met chardonnay. Is witte bourgogne gemaakt van aligoté. Klinkt exclusief, maar je mag je best afvragen waarom chardonnay wereldwijd is doorgebroken en aligoté eenzaam achterbleef op een heuveltje achter Chagny, waar het vooral dienstdeed als support act in de jaren tachtig hit ‘Kir Royal’. Maar toen kwam Aubert de Villaine langs, de grote man achter het fameuze Domaine de Romanée Conti. Samen met een aantal andere producenten zette Aubert vol in op aligoté. En om het dan meteen goed te doen, ook maar direct biodynamisch. Proeft u deze bouzeron nu eens even. Brandschoon, mineraal, hooi in het haar, notig en blotig. Geen aanstellerige poeha, geen kapsones of hedonistische neigingen. Mooi muurbloempje dat nu het podium durft te nemen. DGH editie: 2019

 

Domaine A&P de Villaine

Het dorpje Bouzeron staat geheel in het teken van die andere Bourgognedruif de Aligoté. De producenten in deze op een heuvel gelegen enclave achter het plaatsje Chagny hebben onder aanvoering van Aubert de Villaine de kwaliteit omhoog gestuwd naar een geheel eigen appellatie, die van Bouzeron. De meeste Aligotéwijnen verdwijnen naamloos in het bekende aperitiefdrankje Kir en zijn het feitelijk niet waard zonder een scheutje zoete crême de cassis te drinken. Het zijn slechts een handvol producenten in Bouzeron die een echte culinaire wijn maken waarin overeenkomsten met de beroemde buren uit Chablis gemaakt kunnen worden. Het domaine A&P de Villaine staat eenzaam aan de top van deze gedreven wijnboeren en siert de wijnkaarten van vele driesterrenrestaurants waaronder die van het nabijgelegen Lameloise in Chagny.