Domein

Château LACOSTE
Naam LACOSTE Rouge
Grand Vin de Provence
Streek Provence
Substreek Coteaux d'Aix en Provence
Type Rode Wijn
Smaak Kruidig en Intens
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Grenache Noir 40 %
Syrah 30 %
Cabernet Sauvignon 30 %

  Drinkbaar vanaf 2015
Houdbaar t/m 2019
 

Wijnomschrijving

Dat er op LACOSTE voortreffelijke wijn wordt gemaakt heeft het succes van de LACOSTE Rosé inmiddels bewezen. Tijdens ons bezoek in maart 2015 proefden wij het gehele assortiment en daar viel deze rode Première Cuvée al direct op. Een flatteuze wijn vol rijp fruit met een kruidige mondvullende smaak.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: ster 8,5La Coste maakt uitstekende rosé. Datzelfde geldt voor de langer geweekte druiven. Het rood is net zo vlezig en kruidig als de rosé, en komt nu minder stallig over dan vorig jaar. Viooltjes en iets krokants hartigs kwamen ervoor in de plaats. Prikkelt de nieuwsgierigheid. Dat het domein inmiddels niet meer volledig is ingericht op rosé blijkt uit hun aanpassing van het doorzichtige etiket achter op de fl es. Vorig jaar nog bedrukt met zwarte letters die je onmogelijk kon lezen tegen de donkerpaarse tint van de wijn. De letters zijn nu wit. Niet dat het uitmaakt, die fl es was toch al leeg. DGH editie: 2018

 

Château LACOSTE

Château LACOSTE, prachtig gelegen in het hart van de Provence, omringd door amandel- en olijfbomen en beplant  met 125 ha aan wijnstokken, welke met grote precisie en aandacht worden gecultiveerd. Het land waarop dit Château is gelegen is al eeuwen met landbouw en wijnmaken verbonden. Deze op biodynamische wijze gemaakte rosé is met totaal respect voor de grond en de omgeving gemaakt; het terroir mag spreken. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 20 à 30 jaar, het rendement ligt rond de 40 hl/ha. Matthieu Cosse is sinds 2006 verantwoordelijk voor de herstructurering van de wijngaarden van Château Lacoste en de vinificatie. Als een van de meest begaafde wijnmakers van zijn generatie was zijn ambitie een zuiver biologische wijngaard op te zetten en de biodynamische principes waar te maken. Zijn inspanningen werden in 2009 erkend met het Franse biodynamische keurmerk. ''Hetgeen mij het meest enthousiast maakt over wijn is de complexiteit, de terroirs en de relatie tot het land..'' 

Château LACOSTE is eigendom van een Ierse kunstverzamelaar. Hij bouwde dit wijnhuis uit tot wijnhuis-restaurant annex kunstcentrum. De Japanse architect Tadao Ando mocht er zijn creatieve geest op loslaten, wat leidde tot een modern gebouw met geometrische vormen. "Steeds weer nieuwe kunstenaars, zowel getalenteerd als gearriveerd-zoals beelhouwer, fotograaf en landschapskunstenaar Andy Goldsworthy en alleskunner Tracey Emin-, ontwerpen installaties voor het landgoed."