Domein

Domaine des Grandes Costes
Naam Grandes Costes Prestige
Pic Saint Loup
Streek Languedoc
Substreek Pic Saint Loup
Type Rode Wijn
Smaak Kruidig en Intens
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Syrah 80 %
Grenache Noir 15 %
Cinsault 5 %

  Drinkbaar vanaf 2015
Houdbaar t/m 2021
 

Wijnomschrijving

Deze cuvée van 80% Syrah, 15% Grenache en 5% Cinsault ondergaat een koude behandeling van 48 tot 72 uur gevolgd door een traditionele vinificatie op een gecontroleerde temperatuur van maximaal 28 graden gedurende 3 tot 5 weken. Vervolgens blijft de wijn 24 maanden rusten op Frans eiken uit Allier met verschillende 'toastings' (invloed van branding van het hout). De wijn is elegant en complex. Een verleidelijk romige smaak met impressies van cassis, truffel, frambozen en cacao zorgen voor een overweldigende smaak in de mond die je maar zelden tegenkomt in dit deel van Frankrijk. Grandes Costes grossiert nu in gouden en zilveren medailles. Een feest voor de zintuigen Welkom in onze eregalerij.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Wit 8De tuin van de zusjes Camille en Audrey staat in bloei. Men plukt her en der wat citrusbloesem, kruisbesjes en limoenblad. Fris lentebriesje steekt op. We sluiten de tuindeuren, drinken een glas. Morgen weer een stralende dag. DGH editie: 2019

 

Domaine des Grandes Costes

Wijnmaker Jean-Christophe Granier is de rijzende ster van de Languedoc. In 2000 besloot hij het familie Domaine uit 1868 een nieuwe impuls te geven. Het circa twintig ha omvattende wijngoed gelegen aan de flanken van de berg Pic Saint Loup in de Cévennes, 30 km ten noorden van Montpellier, is beplant met de klassieke druivenrassen Carignan, Cinsault, Grenache en Syrah.
De wijngaarden bevatten veel kalk en stenen. De grond is rood/bruin gekleurd, typerend voor een wijn met kracht en finesse. Met een opbrengst per ha tussen 18 en 37 hl, handgeplukte oogst, diverse groene oogsten gedurende het seizoen waarbij blad en achterblijvende druiven worden verwijderd, opereert hij op Grand Cru niveau.
Vanzelfsprekend werkt Jean-Christophe biologisch en is niet ver verwijderd van geheel biodynamisch. De druiven worden ontsteeld en ontdaan van pitten ter voorkoming van “groene” invloeden. Om zo veel mogelijk aroma in de wijn te
behouden wordt er niet gefilterd. Sulfiet wordt tot een minimale hoeveelheid beperkt tegen homeopathisch aan.
Een nieuwe loot aan de stam van De Bruijn Wijnkopers die een grote reputatie bezit in Frankrijk. Loop een serieuze wijnbar binnen in Montpellier en het op DRC lijkende etiket staat gegarandeerd fier bovenaan de voorkeurslijst van de sommelier.