Domein

Tardieu-Laurent
Naam Vacqueyras Vieilles Vignes
Rhône, Maison Tardieu-Laurent
Streek Rhône
Substreek Vacqueyras
Type Rode Wijn
Smaak Kruidig en Intens
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Grenache Noir 85%
Syrah 15%


  Drinkbaar vanaf 2016
Houdbaar t/m 2026
 

Wijnomschrijving

Zoete en rijpe geur; de smaak daartegen is aards, warm; vanille tonen en sappig puur fruit wisselen elkaar af. James Suckling: beoordeelde oogstjaar 2016 met 92 punten.
The Wine Advocate: beoordeelde oogstjaar 2016 met 91-93 punten.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Rood 8+Grenache met een beetje syrah van oude stokken uit de zuidelijke Rhone. Meer zon. Meer fruit aan de voorgevel. Geeft lekker ongecompliceerd rood. Laten we het klaptafeltje buiten zetten. Twee stoeltjes erbij. Haal jij de amandelen, dan ga ik een kurkentrekker zoeken. DGH editie: 2018

 

Tardieu-Laurent

 

Maison Tardieu-Laurent is geen standaard domein maar eerder een handelshuis. Misschien wel een van de beste micro-negociants van het Rhônedal. Michel Tardieu heeft namelijk geen eigen wijngaarden in zijn bezit. Samen met zijn zoon Bastien gaat Michel de wijngaarden af om druiven van zeer oude wijnstokken te vinden, vaak gelegen in het historische hart van elke benaming. Vervolgens wordt het contact gelegd met de wijnboer, van de wijnstok tot de oogst. Michel stelt duidelijke voorwaarden voor zijn uiteindelijk wijn. Zo dient de wijnbouw milieuvriendelijk en vrij van chemicaliën te gebeuren. De most vergist nog bij de wijnboer. Wanneer het voor Tardieu vereiste kwaliteitsniveau bereikt is, worden de vaten overgebracht naar de kelders van Tardieu-Laurent. Hier rijpt de wijn nog zo’n 18 tot 24 maanden verder op barriques. Het terroir moet spreken in de wijnen. Er is dan ook minimale interventie in de wijnkelder, de wijnen krijgen geen filtratie of koude stabilisatie op het moment van bottelen.