Domein

Les Heritiers du Comtes Lafon
Naam Mâcon Milly-Lamartine
Les Héritiers du Comte Lafon
Streek Bourgogne
Substreek Mâcon
Type Witte Wijn
Smaak Droog en Fris
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Chardonnay 100 %  Drinkbaar vanaf 2015
Houdbaar t/m 2021
 

Wijnomschrijving

Milly-Lamartine is het dorp in de Mâconnais waar Dominique Lafon in 1999 zijn eerste wijngaarden cultiveerde. De wijn heeft een mooie bleekgele kleur. Het aroma van wilde rozen is verleidelijk lekker en uitnodigend. Vanzelfsprekend voor Dominique is de wijn geheel biodynamisch waardoor de frisheid en het minerale karakter optimaal tot hun recht komen. De lichte houttoets vermengd met citrus en gele pruimen zijn de basis van een wijn met een fijne mondvullende smaak die lang blijft hangen.
De Grote Hamersma

De Grote Hamersma score: Wit 9-Lafon is een van de meest gewilde, beroemde en gereputeerde producenten in Meursault. Maakt ook al een aantal jaar prachtige mâcon-villages. De 2011 had rijp, zacht, rond fruit, aardsheid, nootjes en vanillevulling. De 2012 was mooi rijp met prachtige zuren en een wat bloemrijker karakter. Twee jaar terug proefden we de 2014. Had dat jonge, ongetemde. Wispelturige zuren, die nog alle kanten op konden. Opnieuw ontmoeten we 2014. Zuren zijn bedaard, maar niet bejaard. Wat ronder, wat blonder. Zoals wel meer dames op leeftijd. Ik hou daar wel van. DGH editie: 2019

 

Les Heritiers du Comtes Lafon

Als er één naam in de Bourgogne is die traditie, innovatie en een onnavolgbaar meesterlijke omgang met de druivensoort Chardonnay verenigt, dan is het wel Comte Lafon. Dominique Lafon is de onbetwiste koning van de Meursault; zijn wijnen staan op alle grote tafels in de wereld. De nauwkeurig gevinifieerde Meursaults van dit wereldklasse wijngoed zijn zeldzaam en worden door Bourgogne liefhebbers aanbeden. Dominique leidt het familie Domaine in Meursault al vele jaren. Het was dan ook geen verrassing voor ons dat hij zijn vakmanschap ook zou aanwenden in de Maconnais, wat door kenners gezien wordt als het boeiendste stukje zuidelijke Bourgogne. In 1999 besluit Dominique wijngaarden in de Maconnais aan te kopen. Maar liefst 14 ha, Maconnais verdeeld over diverse percelen en 7,5 ha Viré Clessé. Ook hier wordt volledig biodynamisch gewerkt. Doordat de grond en de ligging van de appellaties zo divers zijn, zijn de wijnen zeer verschillend van smaak. Ook deze Chardonnays, die verschijnen onder de naam Les Héritiers du Comte Lafon, hebben zich ontwikkeld tot veelgevraagde wijnen voor de liefhebber. Buitengewoon interessant is de Viré-Clessé, die van een klein eigen wijngoed stamt dat beschikt over het beste terroir en daarom een van de meeste complexe en minerale wijnen van de Les Héritiers-serie is. Insiders zien in hem een kandidaat voor de premier cru-status.