Domein

Château Haut-Bailly
Naam Château Haut-Bailly
Pessac-Léognan Cru Classé
Streek Bordeaux
Substreek Pessac-Leognan
Type Rode Wijn
Smaak Rood Fruit en Fluweel Zacht
   
Druivenrassen   Advies drink- & houdbaarheid  
Cabernet Sauvignon 60%
Merlot 40%


  Drinkbaar vanaf 2018
Houdbaar t/m 2034
 

Wijnomschrijving

Experts in bodemonderzoek hebben geconstateerd dat Haut Bailly een van de fijnste terroirs in de Pessac-Léognan heeft. Grote wijnen ontstaan door het samenspel tussen bodem, ligging, klimaat en mens. De wijnen zijn altijd al goed geweest maar de laatste jaren nog meer in kwaliteit gestegen. Haut-Bailly staat bekend om de zachtheid en de zijde-achtige textuur. De wijn heeft ongelooflijk potentieel aan verfijnde tannines en zacht zoete, complexe fruitnuances. Een kanjer om lang te bewaren.
 

Château Haut-Bailly

Haut Bailly is in topvorm, zeer kenmerkend voor deze rode wijn is de fluweelachtige smaak, die gecompleteerd wordt door rijp fruit en een stijlvolle, beheerste omkadering van eikenhout.

Op Haut Bailly wordt, uit respect voor het milieu, geen gebruik gemaakt van chemische onkruidbestrijders, de bodem voortdurend geploegd en omgespit op de traditionele manier. Een optimale kwaliteit van de druiven en een lage opbrengst wordt verkregen door heel kort te snoeien, trossen uit te dunnen en het druivennat maximaal te concentreren tijdens het wijnmakingsproces. Er is een strenge selectie in de verschillende percelen en de wijn wordt gelagerd op 50% à 60% nieuwe eikenhouten vaten.

Het domein bezit twee ruimtes met daarin kuipen uit roestvrij staal en uit cement. De druiven van de verschillende percelen worden apart gevinifieerd. De malolactische gisting gebeurt op vat, waarna de wijn wordt geassembleerd en ongeveer 18 maanden op eikenhouten barriques worden gelagerd.

In 1872 kocht Alcide Bellot des Minières het domein van Kardinaal Bonnet, aartsbisschop van Bordeaux. Bellot was een legendarisch figuur die veel wetenschappelijke ontdekkingen op het gebied van de viticultuur deed. Daniel en zijn zoon Jean Sanders kochten het domein in 1955 en voerden een totale renovatie door. Sinds 1990 werd Pascal Ribereau Gayon erbij gehaald als consultant oenoloog en in 1998 vervoegde ook Prof. Denis Dubourdieu zich bij het wonderteam. In 1998 tenslotte nam Robert G. Wilmers, een bankier uit de V.S., het domein over en liet het management aan Véronique Sanders, die de dagelijkse leiding met veel verve en passie uitvoert. Het technische team staat onder leiding van Gabriel Vialard.